Chocoa 2019: het leukste chocoladefestival van het jaar

Chocoa 2019: het leukste chocoladefestival van het jaar

Chocoa 2019 gemist? Gelukkig hebben we de foto’s nog! Ik ben wel geweest, en wat was het weer genieten. Ik kon me natuurlijk weer niet inhouden en kwam thuis met een tas vol chocolade gemaakt in alle windstreken. India, Thailand, Nicaragua, Jamaica, Vietnam – geweldig! En dan heb ik het nog niet eens over de chocolade van de Nederlandse makers: Mesjokke, de Chocolate Makers en Brick of Raw Chocolate. De Chocoladebikkels waren er natuurlijk ook weer, net als de fantastische bonbons van Sweet Carambole. In totaal waren er zo’n 80 stands met chocolade in vele kleuren, geuren en smaken. Heaven….!

Fine flavour chocolade

Chocoa chocoladefestival 2019

eChocoa draait om duurzame ‘fine flavour’-cacao en dat hebben we geweten. De Beurs van Berlage barstte zowat uit zijn voegen van de bean to bar-, single origin- en andere high quality-chocolade. Weinig tot geen grote namen, maar kleine, minder of onbekende chocolademakers die hun repen en bonbons lieten proeven en verkochten.

Het blijft me verbazen hoeveel smaken je kunt ontdekken in cacao. Tijdens een van de proeverijen werd dat weer eens heel duidelijk: we kregen twee stukjes chocolade. De eerste was gemaakt door Mark Schimmel, van Krak chocolade, de andere door Christian Vélez van Betulia. Beide gebruikten precies dezelfde soort cacao, maar je gelooft gewoon niet hoe verschillend de chocolaatjes smaakten!

Chocoa 2019 highlights

cacao juice

Andere highlights op Chocoa 2019: ik heb cacaosap geproefd! Het sap komt van de witte pulp die in de cacaovrucht zit. En dat is me toch lekker! Het lijkt totaal niet op chocolade, maar is heel fruitig, exotisch en zoet, het doet een beetje denken aan ananassap. De bezoekers van Chocoa waren laaiend enthousiast, dus met een beetje geluk komt Cacao Juice binnenkort op de markt.

Ook opvallend: ik zag veel chocoladepasta’s voorbij komen. Nieuwe trend? Prima ontwikkeling wat mij betreft, want bean to bar-chocopasta is ongelooflijk lekker! Ik heb een potje vegan pasta meegenomen van Zoen uit Leiden; daar moet ik snel eens naar toe om de leukste chocoladewinkels in kaart te brengen.

De rauwe chocolade was minder prominent aanwezig dan de voorgaande jaren. Gelukkig was Brick of Raw Chocolate er wel, en ook nog met nieuwe producten. De Printen-repen vond ik met Kerst al erg heel fijn, maar de nieuwe paaseitjes zijn wat mij betreft een knaller. De schaal is dun en knapperig en de eitjes zijn gevuld met een superzachte praliné in de smaken koffie, noten of matcha. Ik heb een heel doosje meegenomen en ik eet ze lekker allemaal zelf op.

Er was ook een hele fijne boekenhoek. Die heb ik vorig jaar gemist (of niet goed opgelet). Mooie titels, waaronder mijn favoriet Indulge Your Inner Chocoholic, van Dom Ramsey.

Het enige minpuntje: de hot chocolate contest viel me een beetje tegen: ik vond ze geen van alle echt lekker. Het zal mij benieuwen welke warme chocolademelk Janny van der Heijden vanmiddag uitroept als winnaar.

Let’s Talk Chocolate!

Chocoa 2019 debat

Na al het snoepen, proeven en inslaan was het tijd voor het serieuze werk, namelijk het consumentendebat over duurzaamheid. Op het podium: een panel met vertegenwoordigers van Tony’s, Mondelez, Chocoa, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Rainforest Alliance/UTZ en het ministerie van LNV. In de zaal: wij, de consumenten. Samen bogen we ons over een aantal stellingen. Moraal van het verhaal: wat is duurzaamheid en hoe kan het beter?

Het debat begon met goed nieuws. In 2025 ligt er in de Nederlandse winkels namelijk alleen nog duurzaam geproduceerde chocolade. Daar hield het positieve praatje echter wel op. Want op veel cacaoplantages is er nog altijd sprake van armoede. En dat heeft dan weer problemen als ontbossing en kindslavernij tot gevolg. We willen allemaal graag dat het anders gaat. Eerlijker voor de boeren, beter voor het milieu. En alle partijen doen hun best. Maar het veranderen van de oneerlijke cacaoketen blijkt lastig, op alle mogelijke fronten. Best wel deprimerend, vooral als je beseft dat cacao nog maar een van de grondstoffen is waar dit bij speelt. Bij de productie van koffie en katoen is het misschien nog wel slechter gesteld.

Chocoa 2019 festival

Wat de organisaties en overheid kunnen doen? In ieder geval het probleem veel meer onder de aandacht brengen van het grote publiek. Wat jij als chocoladeliefhebber kunt doen? Vooral kritisch blijven bij het kopen van chocolade. Kijk waar de chocolade vandaan komt. Wie heeft de reep gemaakt? Wat is het verhaal erachter?

Op Chocoa is dat vrij gemakkelijk. Tijdens het festival kijk je de chocolademakers vaak recht in de ogen. Allemaal leuke, trotse en gepassioneerde mensen die je graag alles vertellen over hun product. Het was dus weer een feestje.

Ik kan voorlopig weer vooruit; mijn voorraad fine flavour, bean to bar-chocolade is weer aangevuld. Dank aan de organisatoren, chocolademakers, cacaoboeren en alle anderen die Chocoa 2019 tot zo’n succes maakten.

Op naar Chocoa 2020!

Chocoa 2019


2 gedachten over “Chocoa 2019: het leukste chocoladefestival van het jaar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.