Chocoa 2018: hoe was het?

Chocoa 2018: hoe was het?

Chocoa 2018Chocoa AmsterdamOp een ijskoude zaterdagochtend begaf ik me naar Amsterdam voor een bezoek aan chocoladefestival Chocoa. In de Beurs van Berlage was het gelukkig aangenaam warm, en anders liep mijn temperatuur natuurlijk toch wel op bij het zien van alle chocoladekraampjes. Meer dan 80 stands waren er, vol met chocoladerepen, bonbons, brownies, macarons en andere lekkertjes. Er was een chocolademelkwedstrijd, een kraam vol chocoladeboeken en er werd geschilderd met chocolade. En dan heb ik het nog niet eens over het programma vol interessante praatjes en proeverijen. Voor een chocoholic als ik is dit een soort pretpark. Je begrijpt dan ook dat ik als een van de eersten binnen was en pas aan het eind van de dag vertrok.

Good cocoa, better chocolateChocoa festival Amsterdam

Chocoa ging, zoals elke jaar, over goede chocolade. Dus niet de goedkope bulkchocoladerepen uit de onderste schappen in de supermarkt, maar the real thing. Chocolade van bijzondere bonen, gemaakt door enthousiaste chocolademakers die het beste voor hebben met de cacaoboeren, met het milieu en vooral ook met je smaakpapillen. Ik heb chocolade geproefd uit alle uithoeken van de wereld. Venezuela, India, Colombia. Krachtige, pure chocolade met een cacaopercentage van 100%, maar ook zachte zoete melkchocolade met allerlei lekkere toevoegingen. Ik had me voorgenomen om maximaal vijf chocoladerepen mee naar huis te nemen. Het werden er 10, en dan heb ik me nog vreselijk ingehouden.

chocolade chocoaChocolademakers

Het leuke aan Chocoa is dat je er zoveel interessante mensen ontmoet. De chocolademakers staan vaak zelf in hun stand en vertellen alles over hun nieuwste producten. Er waren veel bekenden, zoals de jongens van Mesjokke, Mariette en Dennis van Marion, van de vrolijk gekleurde Chocoladebikkels, Mark Schimmel (Krak chocolade), Original Beans, de l’Atelier chocolade van Nestlé en patissier Kees Raat (Metropolitan Deli). Andere merken en chocolademakers, zoals Chocolate Tree uit Schotland, Dandelion uit de VS en Malmö uit Zweden, kende ik nog niet. Prima excuus om wat repen in te slaan!

Chocoa RembrandjesNieuwe smaken!

Ook nieuw: RokBar, de eerste chocoladereep die van boon tot reep uitsluitend is gemaakt door vrouwen. De eerste exemplaren waren net binnen, en wat waren de makers trots! Binnenkort meer over dit geweldige initiatief van een paar Nederlandse dames. Nog een nieuwkomer uit eigen land: de Rembrandtje chocolademunt: drie prachtige chocoladepenningen in de kleuren goud, zilver en brons, gevuld met nostalgische smaken zoals Oost-Indische specerijen en oranjebitter. Een mooie en lekkere verwijzing naar de Gouden Eeuw.

De grote chocoladewijzerDe grote chocoladewijzer

Na een enerverende ochtend op de beursvloer kon ik even uitblazen bij de Grote Chocoladewijzer, een debat over de toekomst van chocolade. Goed om te horen dat ook de grotere chocoladeproducenten meer en meer beseffen dat het anders moet in de chocoladewereld. Eerlijker. Milieuvriendelijker. Transparanter. In Nederland doen we het al heel goed als het gaat om duurzame chocolade, maar er is nog veel te winnen. Het advies van de chocoladeprofessionals: laat als consument vooral je stem horen en stel gerust kritische vragen aan je favoriete merk! Waar komt de cacao vandaan, en hoe zit het met eerlijke handel? Tussendoor werd er ook nog een quiz gehouden. Ik, die dacht inmiddels aardig wat van chocolade te weten, viel bij vraag 3 al af. Het chocoladeprijzenpakket ging dus mooi aan mijn neus voorbij…

Chocoa chocoladefestivalHot chocolate contest

‘s Middags was er nog even tijd om de zes verschillende soorten warme chocolademelk te proeven. Ik vond de eerste het lekkerst, en blijkbaar vonden meer mensen dat, want de chocolademelk van Macao Movement (yep, die van de starterskit chocolade maken) heeft uiteindelijk ook gewonnen!

Vlak voor vertrek ook nog even twee goddelijke bonbons van Sweet Carambole gehaald. Handgemaakt met chocolade uit Ecuador. Wat een bijzondere kunstwerkjes zijn dit, en zo ongelooflijk lekker!

Het was weer een bijzonder lekker en inspirerend dagje. Ben jij niet naar Chocoa geweest? Volgend jaar een nieuwe kans. Zet hem al vast in je agenda (laatste weekend februari)!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.