Witte chocolade: wat is het en welke is het lekkerst?

Witte chocolade: wat is het en welke is het lekkerst?

Van de drie gangbare chocoladesoorten puur, melk en wit (ik tel Ruby maar even niet mee want ik geloof nooit dat dat een blijvertje is…), is wit de meest besproken variant. Want wit, dat is toch eigenlijk helemaal geen chocolade? Maar waarom liggen witte repen dan wel in het chocoladeschap? En zou je eigenlijk verschil proeven tussen witte chocolade van verschillende merken? Even Choc Checken!

Hoe wordt witte chocolade gemaakt?

Eerst maar eens even de feitjes. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder. Cacaoboter is het vet dat uit de cacaoboon wordt geperst. In de cacaoboter blijven dus best nog wat aroma’s zitten van de cacao. Maar verder is cacaoboter niet bruin en heeft het niet die intense, ietwat bittere cacaosmaak die je wel proeft in pure en melkchocolade.

Witte chocolade mag je geen chocolade noemen

Officieel (lees: van de Nederlandse Warenwet) mag je witte chocolade geen chocolade noemen. Die term is alleen bedoeld voor chocolade met minimaal 35% aan droge cacaobestanddelen. En die zitten er bij wit nou net niet in. Het product mag daarom alleen ‘witte chocolade’ genoemd worden. Huh…? Ja, verwarrend. Laten we het er maar op houden dat witte chocolade een bijproduct is van ‘echte’ chocolade. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet lekker is.

Puur wit

Het is wettelijk bepaald dat witte chocolade minimaal 20% cacaoboter en 14% droge melkbestanddelen (inclusief minimaal 3,5% melkvet) moet bevatten. Anders mag je het ook weer geen witte chocolade noemen (zucht…). Wat wel mag: naar hartenlust andere etenswaren en smaakmakers toevoegen. En dat doen veel chocolademakers dan ook. Probeer maar eens een reep ‘puur’ wit te vinden. Dus zonder gedroogde lavendel, gepofte rijst, cacaonibs, coffee crunch of rozenolie. Da’s nog verdraaid lastig. Blijkbaar is gewoon wit voor de meeste mensen toch wat te saai. Maar wil je witte chocolade echt goed proeven en vergelijken, dan zijn die toevoegingen natuurlijk niet handig.

4 x wit = lichtgeelWitte chocolade

Je kent me, ik heb natuurlijk net zo lang gezocht tot ik vier prachtige spierwitte exemplaren te pakken had. Nou ja spierwit… witte chocolade blijkt bij het uitpakken helemaal niet zo wit te zijn. Eerder lichtgeel. Maar dat klinkt natuurlijk voor geen meter: ‘wil je puur, melk of lichtgeel?’ Twee van de vier repen komen uit het hogere segment: Original Beans en Åkesson’s. De andere twee, Tony’s Chocolonely en Cote d’Or, die kennen jullie natuurlijk allemaal. Het verschil in prijs is behoorlijk. Maar zit er ook verschil in de kwaliteit?

De ene wit is de andere niet

Je zou zeggen wit is wit, maar zo eenvoudig is het niet. Deze witte chocoladerepen lopen namelijk behoorlijk uiteen als het gaat om de samenstelling. Even een overzichtje:

  • Tony’s Chocolonely bevat 28% cacaobestanddelen (cacaoboter dus) en ruim 54% suiker.
  • Bij de witte chocolade van Cote d’Or wordt geen percentage van cacaobestanddelen verklapt. Wel is te lezen dat er 60% suiker in de reep zit.
  • Original Beans houdt voor zijn Edelweiss-reep 40% cacaobestanddelen aan en 44% suiker.
  • Åkesson’s witte chocoladereep bevat de meeste cacaobestanddelen (43%) en de minste hoeveelheid suiker (35%). Deze reep bevat ook opvallend veel proteïne: ruim 11% tegenover 6 à 7% bij de rest.

Welke witte chocolade is het lekkerst?

Welke wit wint? Smaken verschillen. En ik ben van nature niet zo’n witliefhebber. Eigenlijk gebruik ik witte chocolade vooral voor het maken van toetjes, gebak en ander lekkers, zoals de witte chocoladecupcakes of witte chocoladepasta. Trek je dus vooral niet teveel aan van mijn mening.

Wat opvalt bij het openen van de verpakkingen is dat de reep van Åkesson’s net iets donkerder gekleurd is dan de andere drie. Verder springt bij Cote d’Or de zoete, melkpoederachtige geur eruit, die komt je al tegemoet zodra je de reep opent. Åkesson’s ruikt heel afwijkend, wat zuriger en aardser dan de rest. De geur van Original Beans doet meer denken aan boter en Tony’s witte reep ruikt naar versgebakken koekjes.

Witte chocoladeWelke wit wint?

En dan nu de smaak. Om maar met de deur in huis te vallen: Tony’s en Cote d’Or zijn veel en veel te zoet. De smaak is best lekker, maar vrij vlak. Beide repen smelten snel, zowel in je hand als in de mond. Van deze twee vind ik Cote d’Or de minst lekkere, ondanks (of misschien juist door) de toegevoegde kunstmatige aroma’s. De reep van Tony’s smaakt net effe wat beter.

Original Beans en Åkesson’s zijn veel minder zoet en daardoor een stuk beter te pruimen. Ook hebben ze een hele uitgesproken smaak. Original Beans gebruikt cacaoboter van bonen uit de Dominicaanse Republiek. De reep smaakt heerlijk romig en doet denken aan honing. Bij Åkesson’s gaat het om cacaoboter uit Madagaskar. Deze smaken zijn wat aardser, hij neigt een beetje naar drop.

De grote winnaar is wat mij betreft de reep ‘Edelweiss’ van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst. Zelf proeven? De witte chocoladerepen van Åkesson’s en Original Beans zijn verkrijgbaar in hun webshops en bij de betere (online) chocoladewinkels. Tony’s Chocolonely heeft naast een webshop ook zijn eigen Superstore in Amsterdam, daarnaast vind je Tony’s en Cote d’Or in de supermarkt.

Welke witte chocolade vind jij het lekkerst?6 gedachten over “Witte chocolade: wat is het en welke is het lekkerst?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.