Vegan chocolade: puur, maar ook in melk en wit

Vegan chocolade: puur, maar ook in melk en wit

(Laatste update: 10 april 2021)

Chocogrootmacht Barry Callebaut heeft weer een nieuwtje: het bedrijf kondigde van de week aan dat ze veganistische melkchocolade op de markt brengt. ‘M_lk Chocolate’ is de werktitel en de reep komt pas in 2021, dus dat duurt nog even. Nou lijkt het door dat persbericht misschien net of het gaat om een nieuwe uitvinding. Maar dat is niet zo. Vegan chocolade bestaat namelijk al lang. Ook in de varianten melk en wit.

Wat is vegan chocolade?

Vegan oftewel veganistische chocolade bevat geen dierlijke producten. Er mag dus geen boter, room en melk(poeder) inzitten. Maar dan ben je er nog niet: er zijn nog veel meer ingrediënten die niet in vegan chocolade thuishoren, zoals:

 • Weipoeder, lactose en caseïne, deze stoffen zijn afgeleid van melk;
 • Gelatine (wordt gemaakt van runderbotten);
 • Honing en bijenpollen;
 • Eipoeder;
 • De E-nummers 120 en 904 (karmijn en schellak, gemaakt van luizen!) en 901 (bijenwas).

Allemaal niet-vegan, maar ze kunnen wel verstopt zitten in chocolade, bijvoorbeeld in de vorm van stukjes koek, marshmallows of andere toppings, of als kleurstof of glansmiddel.

Pure chocolade is meestal vegan (maar niet altijd!)

Tot voor kort waren veganisten aangewezen op pure chocolade zonder poespas. Ook dan is het trouwens nog oppassen geblazen, want er zijn ook chocolademakers die doodleuk toch nog melkpoeder of andere dierlijke producten in hun pure chocolade stoppen. Het blijft dus altijd verstandig om even het ingrediëntenlijstje op de wikkel te checken.

Vegan melkchocolade en vegan witte chocolade

Tegenwoordig is de keuze aan veganistische chocolade een stuk ruimer. Je kunt nu zelfs vegan melkchocolade en vegan witte chocolade krijgen. Daarin zijn de dierlijke producten ingeruild voor plantaardige producten. Vooral rijstpoeder wordt vaak gebruikt als vervanger voor gewone melkpoeder. En aan veel repen is hazelnootpasta (ik neem aan dat daar dan ook geen melkpoeder inzit) of kokos toegevoegd. Maar er schijnt ook vegan melk/witte chocolade op basis van sojapoeder te zijn.

Waar koop je vegan melkchocolade?

Vegan chocolade krijgt steeds meer bekendheid. Tegenwoordig kun je ook in de supermarkt terecht voor veganistische chocolade. Zo heeft het Nederlandse chocolademerk Hands Off My Chocolate een collectie vegan repen in het assortiment, waaronder een heerlijke zuivelvrije melkchocolade met vegan karamel. Ook de health-winkels en de biologische supermarkten hebben een aantal veganistische chocolades. Zo vond ik bij Holland & Barrett een ‘dairy free milk chocolate’ reep van So Free. De Groene Winkel had zelfs drie soorten veganistische chocolade in melk en wit, waarvan één ook nog een rauwe chocoladereep was (Love Chock).

Bijzondere veganistische chocolade

Voor een wat uitgebreidere collectie veganistische chocolade zou je kunnen opschalen naar de niet-alledaagse merken. In de bean to bar-chocoladewereld is vegan chocolate al jaren heel gewoon, ook in melk en wit. Neem bijvoorbeeld de Engelse chocolademakers Solkiki, die een geweldige witte vegan chocoladereep met pinda- en koffiesmaak in hun collectie hebben. Bij een chocoladespeciaalzaak kunnen ze je uitgebreid adviseren over vegan bean to bar-chocolade. En ook in de online chocoladewinkels is bean to bar vegan chocolade goed verkrijgbaar, zowel in puur als melk/wit.

Hoe lekker is vegan chocolate?

De meeste vegan chocoladerepen in melk/wit die ik hier in de plaatselijke winkels heb gekocht (iChoc, So Free, Bonvita) vond ik nou niet echt top. Te kleverig, te zoet en vrij smakeloos. Doe me dan maar een goede pure chocolade! De repen van Hands Off zijn wel erg lekker. Ik ben heel benieuwd hoe de vegan M_lk Chocolate van Barry_Callebaut wordt. Volgens het nieuwsbericht zorgt ‘een ingrediënt van natuurlijke oorsprong, afkomstig van een unieke wortel’ voor een romige smaak en textuur. Nou vond ik hun vorige ‘uitvinding’ Ruby Chocolate nogal tegenvallen, dus ik sta vooralsnog niet te juichen.

Welke vegan chocolade is jouw favoriet? Melk, wit of toch iets puurs?

vegan melkchocolade


3 gedachten over “Vegan chocolade: puur, maar ook in melk en wit”

 • Gelukkig went pure chocola snel als je redelijk suikervrij (arm) leeft. Mijn voorkeur gaat ook uit naar een warme 70%.
  Maar er zijn wel eens recepten waar je een uitstapje voor nodig hebt.
  Met een scala aan dieetrestricties is het lastig om nog een verjaardagstaart voor jezelf te maken. Nu is de verjaardag weer al een tijdje voorbij maar nu vond ik wel een taartje die verjaardag waardig zou zijn als ik hem dieetproof kan tweaken. (Heet dat zo? Haha) nu ben ik dus opzoek naar vegan witte chocola voor in de ‘kwark’ taart!!! 😀 (met aardbeien. Snap je mijn punt? 😉 )
  Bedankt voor je mooie blog! Ik ga de links eens op mijn gemakje uitpluizen kijken of ik daar iets nuttigs tegen kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.