Suikervrije chocolade met zoetstof: lekker, veilig en goed voor de lijn?
(laatste update: januari 2022)
In een ideale wereld eet ik elke dag onbeperkt chocolade zonder een grammetje aan te komen. In het echte leven moet ik helaas regelmatig op dieet. Zoals nu dus. ‘Stop dan eens 2 weken met chocolade eten,’ hoor ik je denken. Maar voor een chocoholic klinkt dat hetzelfde als ‘Houd dan eens 2 weken je adem in’. Da’s dus geen optie. Chocolate it is! Maar dan niet de gewone repen: ik vond dit een mooie gelegenheid om me eens te verdiepen in suikervrije chocolade die gezoet is met zoetstof. En met dan bedoel ik niet kokosbloesemsuiker, honing, dadels of andere natuurlijke suikers, maar zoetmiddelen die veel minder calorieën bevatten. Kunstmatige zoetstoffen dus, net als zoetjes in de koffie.
Kunstmatige zoetstoffen in chocolade: veilig of niet?
Over de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen zijn de meningen nogal verdeeld. Je leest er ook de meest uiteenlopende dingen over: het zou kankerverwekkend zijn, of juist helemaal geen kwaad kunnen. Maar is het spul nou slecht voor je of niet?
Welnee, zeggen instanties als het Voedingscentrum, de Gezondheidsraad en Kenniscentrum Zoetstoffen. Jazeker, roepen tegenstanders als Jesse van der Velde. Beide kampen zijn heel stellig in hun claims en baseren zich op wetenschappelijke onderzoeken (die volgens de andere partij dan weer niet objectief zijn). Dit vraagstuk kan ik dus niet zo een-twee-drie voor je oplossen.
Wat wel een bewezen nadeel van zoetstoffen is: als je er teveel van eet, werkt het laxerend. Je kunt dan last krijgen van buikpijn en diarree. Daar staat tegenover dat je chocolade sowieso beter met mate kunt eten, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Is suikervrije chocolade met zoetstof goed voor de lijn?
Ik had verwacht dat chocolade met zoetstof minder calorieën zou bevatten dan gewone chocolade. Jammer maar helaas: chocoladerepen met kunstmatige zoetstoffen blijken niet of nauwelijks beter voor de lijn. Dat komt omdat chocolade vooral ook veel vetten bevatten, en die leveren nu eenmaal veel meer calorieën dan suiker. De repen met zoetstof die ik getest heb, bevatten gemiddeld zo’n 540 calorieën per 100 gram, ongeveer hetzelfde als een ‘gewone’ reep dus. Voor het light-effect hoef je het dus niet te doen.
Wel een voordeel: chocolade met zoetstof is minder slecht voor je gebit. De suiker in ‘gewone’ chocolade tast je glazuur sneller aan. Verder is zoetstof beter voor diabetici en andere mensen die hun bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel willen houden. Kunstmatige zoetstoffen geven je lichaam namelijk niet de ‘sugar rush’ die suiker teweegbrengt. Overigens is chocolade met zoetstof geen 100% suikervrije chocolade: in de overige ingrediënten (zoals melkpoeder maar bijvoorbeeld ook in sommige zoetstoffen) blijft een klein gedeelte ‘natuurlijke suikers’ zitten. Suikerarme chocolade is dus eigenlijk een betere term.
Welke zoetstoffen in suikervrije chocolade?
Op de basisschool had ik een vriendinnetje met diabetes. Bij haar thuis kregen we altijd chocolade met de zoetstof sorbitol. Tegenwoordig is sorbitol nergens meer te bekennen. Tenminste, niet in de suikervrije chocoladerepen die je hier in de winkels kunt krijgen. Wat er dan te koop is aan chocolade met zoetstof? Ik heb een boel winkels afgestruind en kwam thuis met de volgende selectie:
Chocolade met stevia. Stevia, gewonnen uit de gelijknamige plant, is de laatste jaren opgeklommen tot het braafste jongetje van de dieetklas. Plantaardig, veilig, puur natuur. Zelfs tegenstanders van kunstmatige zoetstoffen kunnen leven met Stevia. Jammer alleen dat ik het zo smerig vind. Die bittere smaak, yuk! Ik begrijp niet waarom het spul zo populair is. Ben dan ook benieuwd hoe deze stevia-chocolade smaakt.
Chocolade met xylitol. Now we’re talking! Xylitol eet ik elke dag, want die zit in mijn favoriete suikervrije kauwgom. Xylitol wordt gewonnen uit de bast van de berk en valt onder de noemer ‘polyolen’: niet-intensieve zoetstoffen. Er zijn maar liefst 2 verschillende chocoladerepen met zoetstof op basis van xylitol, dus daar verwacht ik veel van.
Chocolade met maltitol. Maltitol, ook uit de polyolenfamilie, is een kunstmatige zoetstof op basis van moutsuiker (suiker uit granen). Ook deze zoetstof is gebruikt in 2 verschillende suikervrije chocoladerepen.
Chocolade met tagatose. Weer een kunstmatige polyol, maar deze wordt gemaakt van melksuiker. Ik heb één suikervrije chocoladereep met de zoetstof tagatose gevonden.
Suikervrije chocolade reviews
Tijd voor de smaaktest! Is suikervrije chocolade met zoetstof lekker, en proef je verschil tussen de verschillende soorten? Er is maar één manier om daar achter te komen.
Céréal: melkchocolade met stevia
We beginnen maar meteen met de suikervrije chocoladereep waar ik het meest voor vrees. Die met stevia dus, van het Belgische dieetmerk Céréal. Goed nieuws, want die valt mee. Hij is zelfs best redelijk. Toch nog eens even het etiket checken, en wat blijkt: er is niet alleen stevia toegevoegd als zoetstof, maar ook maltitol. Die stof zal misschien het stevia-effect maskeren.
De voorkant van de verpakking vind ik dan ook lichtelijk misleidend (want er staat met grote letters Stevia en niks over maltitol), maar goed. De melkchocolade is goed te doen en is de minst zoete van de zes suikervrije chocoladerepen. De Stevia-nasmaak komt pas als je de chocolade al hebt doorgeslikt; een weeïg bittertje op je tong.
Plamil So Free & Plamil Expressions: pure chocolade met xylitol
Over naar Xylitol, de zoetstof waar ik (in kauwgom in ieder geval) goede ervaringen mee heb. ‘So Free’ en ‘Expressions’ van het Britse merk Plamil zijn beide pure suikervrije chocoladerepen.
So Free valt tegen. Hij voelt vettig aan in je mond, maar smelt wel lekker. Het hoge vetgehalte zie je ook terug in de voedingswaarde: met 655 calorieën per 100 gram is dit de minst lijnvriendelijke chocoladereepreep van de zes. Na het doorslikken blijft er een stroef gevoel in je mond hangen, en ook hier een lichtbittere zoetstof-nasmaak. Pluspunten zijn de chocoladesmaak en – geur die redelijk in de buurt komen van een ‘gewone’ reep.
Plamil Expressions blijkt een drama. Een wit uitgeslagen, droog, hard en brokkelig reepje komt uit de verpakking. De chocolade is gewoon niet lekker, hij heeft een rare, tabakachtige smaak. Smelten wil hij ook niet echt en verder is hij niet zoet genoeg. De nasmaak: bitter en vies. Ik gooi niet snel chocolade weg, maar deze reep ligt nu helaas in de vuilnisbak. Tegenvaller!! Xylitol is prima in kauwgum maar blijkbaar geen succes in chocolade.
Urban Cacao & Gnaw: witte en melkchocolade met maltitol
Eindelijk: chocolade met zoetstof die wel te pruimen is! Zowel de suikervrije witte chocolade van de Nederlandse chocolatier Urban Cacao en de suikervrije melkchocolade van het Britse Gnaw zijn qua zoetheid bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. Geen afleidende nasmaak en dus meer aandacht voor de andere chocolade-aspecten, zoals het mondgevoel en de cacaosmaak. Die zijn bij beide merken redelijk goed. Maltitol is wat mij betreft een uitstekende suikervervanger in chocolade.
Damhert Tagatesse: hazelnoot-melkchocolade met tagatose review
Als laatste review een suikervrije chocoladereep van het Belgische merk Damhert: melkchocolade met hazelnoot, gezoet met tagatose. Hij is lekker zoet, dat moet gezegd worden. De chocolade heeft helaas wel een kunstmatige geur en smaak. De cacaosmaak is ver te zoeken. Qua mondgevoel is hij wel goed, en de stukjes hazelnoot zorgen voor een lekkere bite. Niet echt heel slecht, maar ook niet heel goed. Overigens is deze reep met 438 calorieën per 100 gram de ‘slankste’ van allemaal.
Waar kun je suikervrije chocolade met zoetstof kopen?
De bovenstaande repen heb ik gevonden bij de supermarkt (Albert Heijn/Jumbo, check het schap met dieetartikelen) en vitaminewinkel (Holland & Barrett). Op internet kun je bij verschillende dieetshops ook nog suikervrije chocolade kopen die is gezoet met lactitol/stevia of erythritol/stevia (lactitol en erythritol behoren ook tot de polyolen). Die heb ik voor nu even laten zitten, want ik vond zes repen chocolade met zoetstof wel even genoeg…
Chocolade zonder suiker of zoetstof
Voor de duidelijkheid: geen van de chocolades met zoetstoffen kunnen wat mij betreft chocolade met suiker overtreffen. Je blijft proeven dat het ‘anders’ is, hoewel chocolade met maltitol dicht in de buurt komt van echte suiker.
Wil je suikerarme chocolade eten maar heb je geen trek in kunstmatige zoetstof? Dan kun je het beste pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaopercentage kopen. Hoe meer cacao er in chocolade gaat, hoe minder plek er overblijft voor suiker. Dat is trouwens net zo goed wennen qua smaak, want hele pure chocolade is ook vrij bitter. Kies je wel voor suikervrije chocolade met kunstmatige zoetstof, eet er dan niet teveel tegelijk van om buikklachten te voorkomen.
Wat is jullie ervaring met suikervrije chocolade met zoetstof?
Heey! Leuke blog! Heb je ook al de stevia chocolade van cavalier geproefd? De pure is mn favoriet maar wel erg duur. 3 € geen bittere stevia smaak!
Hi Eline, nee nog niet, bedankt voor de tip!
Leuk om te lezen. Venchi heeft ook suikervrije chocolade, gezoet met maltitol. Wil je die eens proeven?
Dank je Heleen, lief van je! Maar ik heb voorlopig nog voor een paar weken chocolade met zoetstof in huis, dus ik sla even over 😉