Rauwe chocolade

Rauwe chocolade
(laatste update: oktober 2019)

Heb jij al rauwe chocola oftewel raw chocolate geproefd? Deze chocoladevariant is sterk in opkomst. Je ziet dan ook dat steeds meer chocolatiers zich hierin specialiseren. Daarnaast word je tegenwoordig om je oren geslagen met rauwe cocoa nibs en rauwe cacaopoeder met als bijschrift ‘superfood’. Is rauwe chocolade echt zo bijzonder en wat is het verschil met gewone chocola? Choc Check chocoladeblog zocht het voor je uit.

Wat is rauwe chocolade?

Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van ‘gewone’ chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden. Hierdoor gaan er veel voedingsstoffen verloren. Of er ook veel smaakstoffen verloren gaan valt te betwisten. De cacao gaat door het branden anders smaken. Er gaan misschien bepaalde smaakstoffen verloren, maar er komen andere aroma’s voor in de plaats. Het is maar net waar je van houdt.

Is rauwe chocola een superfood?

Volgens sommige bronnen is raw chocolate veel en veel gezonder dan gewone chocola. Sterker nog, het zou een superfood zijn: een voedingsmiddel dat je lichaamsfuncties ondersteunt en aftakeling en enge ziektes helpt voorkomen. Hoewel de term superfoods omstreden is, lijkt rauwe chocola inderdaad veel gezonde stoffen te bevatten. Diverse onderzoeken tonen aan dat ongebrande cacao een bron is van onder meer magnesium, chroom, omegavetzuren, ijzer en flink veel antioxidanten. Rauwe chocola behoort wat dat betreft tot de groep ongebrande noten, groene thee, gojibessen en andere heel-erg-gezonde-voedingsmiddelen.

Is rauwe chocola gezonder dan gewone chocola?

In rauwe chocolade zitten minder toegevoegde vetsoorten (zoals palm- of kokosolie) en geraffineerde suiker. En dat zijn nu juist voedingsstoffen die gewone chocolade ongezond maken. Wat dat betreft is rauwe chocola dus inderdaad gezonder (of eigenlijk: minder slecht) dan gewone witte, melk- en pure chocola. Qua calorieën maakt het overigens niet veel uit of je een rauwe of gebrande chocoladereep eet.

Is gewone chocolade dan helemaal niet goed voor je? In de varianten melk en wit helaas dus niet. Maar in extra pure chocola (repen met een cacaopercentage boven de 70%) zitten wel wat goede stoffen. Meer cacao betekent namelijk automatisch dat er in de reep minder plek overblijft voor suiker en vet. Wel is het zo dat extra pure chocola door het brandproces minder flavonolen (antioxidanten) bevat dan rauwe chocola. Wil je alle goede stofjes meepakken, dan is rauwe chocolade dus de betere keuze.

Gezondheidsvoordelen van rauwe chocolade

Raw chocolate bevat stoffen die een gunstig effect hebben op de flexibiliteit van de slagaderen. En dat is goed nieuws, want soepele aderen verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Dit effect is wetenschappelijk vastgesteld en wordt zelfs erkend door het superkritische Voedingscentrum.

En hoe zit het dan met de andere gezondheidsvoordelen? Rauwe chocola schijnt een positief effect te hebben op onder andere de bloeddruk, het cholesterolgehalte, de nierfunctie en het humeur. En dat is nog niet alles: rauwe cacao zou ook beschermen tegen kanker, helpen om sneller af te vallen en antibacteriële bestanddelen bevatten die cariës voorkomen.

Deze eigenschappen van chocolade zijn dan misschien (nog) niet wetenschappelijk vastgesteld; bij Choc Check willen we het natuurlijk wel graag geloven.

Hoe smaakt rauwe chocola?

Wie gewend is aan de romige, suikerzoete chocolade van Milka, Lindt, Nestlé en andere bekende merken, zal in eerste instantie even moeten wennen aan rauwe chocolade. Juist omdat dit product relatief weinig vet, suiker en emulgatoren bevat, smaakt het anders dan de gangbare reep uit de supermarkt.

Raw chocolate smelt minder snel en voelt wat stroever in de mond. En omdat het product meestal gemaakt is van één soort cacaoboon, is het aroma krachtiger en sterker.

Echte liefhebbers zijn vaak lyrisch over de smaak van rauwe cacao. Ze proeven ondertonen van bessen, noten of zelfs aarde. Aanstelleritis? Nee! Cacao is een zogenaamd terroirproduct, net als wijn en koffie. Dat betekent onder andere dat je (als je een echte kenner bent) aan de cacao kunt proeven uit welke streek deze komt.

Heb je na een paar repen nog steeds geen idee? Gewoon blijven oefenen!

Save1 gedachte over “Rauwe chocolade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.