Incoa: chocolade met cacaopulp

Incoa: chocolade met cacaopulp

Cacaopulp is de laatste tijd helemaal hip. Opmerkelijk, want voorheen werd het vruchtvlees (dat zachte, sponzige laagje dat om de cacaobonen zit) na het oogsten van de cacaobonen weggegooid. Sinds kort wordt van het witte spul echter de lekkerste dingen gemaakt! Cacaopulp blijkt namelijk heerlijk zoet en aromatisch te zijn. Cacaosap is bijvoorbeeld een heerlijk friszoet drankje. Daarvan kun je ook heerlijke ijsjes of cacaosapgelei maken. En nu is er weer iets nieuws: chocolade die gezoet is met cacaopulp.

Chocolade gezoet met cacaopulp

Incoa heet de pure chocolade van Nestlé in de serie L’Atelier. De reep bevat niets anders dan cacaobonen en cacaopulp. Er is dus geen andere suiker toegevoegd, ook geen palmsuiker, agave, stevia of andere zoetstof.

Incoa is lichtzoet, veel minder zoet dan de reguliere chocoladerepen die je in de supermarkt vindt. Volgens het etiket bevat Incoa per 100 gram slechts 15,2 gram aan suikers. Dat is zo’n 10 gram minder dan er in een gemiddelde extra pure chocoladereep zit. Het verschil met gewoon puur, melkchocolade en witte chocolade is dus nog groter.

Is chocolade met cacaopulp gezond?

Is chocolade met cacaopulp dan gezonder? Voor de lijn maakt het gebruik van cacaopulp in ieder geval niets uit; Incoa bevat niet minder calorieën dan de doorsnee chocoladereep. Wel zal deze chocolade door het lagere suikergehalte je bloedsuiker iets minder doen pieken, en dat heeft veel voordelen. Verder bevat pure chocolade veel verzadigde vetten. En daarvan is bekend dat je er beter niet te veel van kunt eten.  

Cacaopulp: van afvalproduct naar inkomstenbron

Een voordeel aan het gebruik van cacaopulp: het geeft cacaoboeren wat meer inkomsten. De pulp, die vroeger werd weggegooid, blijkt nu geld waard te zijn en wordt verkocht aan chocolademakers. Die extra inkomsten zijn geen overbodige luxe, want op veel cacaoplantages heerst nog altijd heel veel armoede. Of de verkoop van cacaopulp heel veel verschil maakt, vraag ik me af, maar volgens de informatie op de wikkel kunnen de cacaoboeren hun inkomsten hierdoor  ’tot 25% verhogen’.

Incoa Nestle chocolade met cacaopulp

Verder helpt het gebruik van cacaopulp een hoop verspilling en afval tegen te gaan. En dat is natuurlijk een opsteker voor het milieu.

Hoe smaakt chocolade met cacaopulp?

Incoa is een mooie reep die erg lekker ruikt. De zoetkracht van de cacaopulp is heel subtiel en laat heel even op zich wachten als de chocolade in je mond smelt. Dat geeft een heel apart effect. Doordat het zoet niet zo overheerst, proef je bovendien de cacaosmaak veel beter. Ik vind Incoa erg lekker en ben benieuwd of er binnenkort ook een melkvariant met cacaopulp op de markt komt.

Heb jij de chocolade met cacaopulp al geproefd? Incoa van Nestlé is de eerste chocolade met cacaopulp die in de supermarkt verkrijgbaar is. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat ook andere chocolademakers cacaopulp gaan gebruiken als zoetstof. Een mooie (en lekkere) ontwikkeling!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.