Donkere melkchocolade: nieuwe trend

Donkere melkchocolade: nieuwe trend
(Laatste update: december 2019)

Wat vind je lekkerder, pure chocolade of melkchocolade? Voor de twijfelkonten onder ons is er goed nieuws. Je kunt tegenwoordig namelijk ook donkere melkchocolade krijgen. Precies: niet puur, niet melk, maar net er tussenin. Overigens is ‘dark milk chocolate’ niet echt spiksplinternieuw; veel bean to bar chocolademerken hadden deze gulden middenweg tussen puur en melk al ontdekt. Maar nu ook merken als Tony’s Chocolonely en Hands Off My Chocolate deze variant uitbrengen, krijgt ook het grote publiek er oog voor.

Wat is donkere melkchocolade?

Donkere melkchocolade bevat minder melk en meer cacao dan gewone melkchocolade. De kleur is daardoor wat donkerder dan die van melkchocolade, maar niet zo donker als bij pure chocolade. Het percentage cacao dat in de reep is verwerkt, wordt meestal vermeld op de wikkel. Dat getal verschilt per chocolademerk; bij Tony en Hands Off bevat de donkere melkchocolade rond de 40% cacao, bij veel bean to bar-chocolades ligt dat hoger, meestal vanaf 50%. Ter vergelijking: de gemiddelde reep melkchocolade bevat zo’n 30% cacao. In donkere melkchocolade zit dus minimaal 10% meer cacao.

Hoe smaakt ‘dark milk’?

Omdat dark milk chocolate meer cacao bevat, is er in zo’n reep minder plek voor melk en suiker. De chocolade smaakt daardoor iets minder zoet dan gewone melkchocolade. Echt heel bitter of stroef wordt donkere melkchocolade niet, want er wordt altijd nog een percentage melk toegevoegd. Vergelijk het met een kop koffie: een klein scheutje melk maakt al heel veel verschil qua smaak en romigheid. Verder hangt de smaak van de donkere melkchocolade natuurlijk af van de soort cacao die gebruikt is. Een dark milk van een ‘gewone’ forastero-boon smaakt waarschijnlijk veel vlakker dan een dark milk op basis van een criollo-boon. En dat is nog niet alles, want ook de chocolademaker of chocolatier heeft invloed op de smaak: wat voegt hij verder nog toe aan het product?

Is donkere melkchocolade gezonder?

Hele pure chocolade bevat veel gezonde stofjes en weinig tot geen suiker. Aan donkere melkchocolade wordt echter ook melk en suiker toegevoegd, en die ingrediënten zijn natuurlijk minder goed voor je lijf. Als je naar het cacaopercentage kijkt, kun je stellen dat dark milk chocolate net iets beter (lees: minder slecht) voor je is dan witte chocolade of melkchocolade. Feit is en blijft helaas wel dat chocolade een snoeperijtje is dat je met mate moet eten. Dat geldt overigens ook voor pure chocolade, en ja, dat is eigenlijk best om te huilen.

Is het een blijvertje?

Trends komen en gaan, ook in de chocoladewereld. Maar alles wijst erop dat donkere melkchocolade geen eendagsvlieg is. Steeds meer merken voegen een Dark Milk-variant toe aan hun assortiment. En bij de prestigieuze ‘International Chocolate Awards’ (verkiezing van ‘s werelds beste fine art chocolade) is er tegenwoordig zelfs een aparte categorie voor. Daar mogen overigens alleen dark milk repen aan meedoen die minimaal 50% cacao bevatten. De meeste Nederlandse donkere melkchocolades komen daar dus niet voor in aanmerking.

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.