Chocolademaker of chocolatier, wat is het verschil?

Chocolademaker of chocolatier, wat is het verschil?
(Laatste update: april 2020)

Om maar even een misverstandje uit de wereld te helpen: een chocolatier is niet hetzelfde als een chocolademaker. Toch werken ze allebei met chocola. Hoe het precies zit? Ga ik je uitleggen!

Wat is het verschil tussen een chocolademaker en een chocolatier?

Het grote verschil tussen een chocolademaker en een chocolatier is het product waarmee ze te werk gaan.

  • Een chocolademaker begint bij de cacaoboon maakt hier couverture van: chocolade die eetbaar is, maar die nog niet is verwerkt tot een chocoladeproduct voor de consument.
  • Een chocolatier begint waar de chocolademaker ophoudt: bij chocolade die al klaar is. Hier maakt hij of zij repen, bonbons of ander lekkers van.

Om het wat duidelijker te maken heb ik de belangrijkste werkzaamheden van beide beroepen op een rij gezet.

Wat doet een chocolademaker?

Een chocolademaker verwerkt de cacaobonen tot het eindproduct chocolade. Daar komen de volgende werkzaamheden bij kijken:

  • De cacaobonen roosteren (tenzij het gaat om ‘raw chocolate’),
  • De cacaobonen malen;
  • De cacaomassa concheren totdat er eetbare chocolade is ontstaan.

De chocolademaker kiest zelf welke soort cacaobonen hij gebruikt, en hoeveel cacaoboter, suiker en andere eventuele extra’s er wordt toegevoegd aan het recept. Daarmee heeft de chocolademaker een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de product. Er zijn grote, bekende chocoladeproducenten, zoals Callebaut en Valrhona, die bulkchocolade maken in grote fabrieken. Maar er zijn ook veel kleinere chocolademakers, die wat kleinschaliger en ambachtelijker werken.

Wat doet een chocolatier?

Een chocolatier begint zijn werk altijd met couverture: chocolade die door de chocolademaker (of chocoladefabriek) gemaakt is, maar die nog niet verwerkt is tot mooie repen of andere chocolaatjes. De couverture bestaat meestal uit ‘druppels’ chocolade die besteld worden bij de chocolademakers of bij groothandels die het bij chocolademakers hebben ingekocht. Een chocolatier verwerkt de couverture als volgt:

  • De couverture wordt eerst getempereerd. Dat betekent dat de chocolade verhit wordt tot een bepaalde temperatuur en vervolgens weer wat wordt terug gekoeld. Op die manier krijgt de chocolade meer glans, ‘knakt’ het beter als je een stuk afbreekt, en smelt het eindproduct niet in je hand.
  • De gesmolten chocolade wordt nu verwerkt tot het eindproduct. Het wordt bijvoorbeeld in mallen gegoten voor chocoladeletters of paaseitjes. Of er worden bonbons of chocoladerepen van gemaakt.

De chocolatier bepaalt of er iets aan de chocolade wordt toegevoegd, zoals noten, gedroogde vruchten, slagroom, een pralinevulling of likeur. Daarnaast beslist hij of zij bepaalt over de vorm van het eindproduct. Wordt het een stoere plak Rocky Road, een verfijnde truffel of een superdeluxe bonbon? Ook de chocolatier heeft dus een grote invloed op het eindresultaat.

Kan het ook allebei?

Een chocolademaker kan ook chocolatier zijn (en andersom). Hij/zij verwerkt de eigengemaakte chocolade dan zelf tot repen, bonbons of andere chocoladeproducten. Soms reist de chocolademaker persoonlijk af naar de cacaoplantages om de bonen te bekijken, afspraken te maken met de cacaoboer en het transport te regelen. Hij heeft dan dus het hele proces, van boon tot reep, zelf in de hand. Dit wordt in de chocoladewereld ook wel bean to bar-chocolade genoemd.

Er komt dus veel kijken bij het maken van een chocolaatje! Welk beroep lijkt jou leuker: chocolademaker of chocolatier?

(foto: Pixabay)


1 gedachte over “Chocolademaker of chocolatier, wat is het verschil?”

  • Leuk om hier te lezen over de verschillen tussen een chocolademaker en een chocolatier! Het lijken mij beide erg mooie beroepen waar je je creativiteit in kwijt kan. Ook denk ik dat deze beroepen bij mensen uit je omgeving ook erg geliefd zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.