Deze chocoladeboeken moet je lezen!
- Chocolade bij de hand? Check.
- Luie stoel? Check.
- Telefoon uit? Check.
- Stapel chocoladeboeken? Double check!
De vakantie staat voor de deur, en dat is natuurlijk dé ultieme tijd om eens lekker te gaan lezen. Deze chocoladeboeken zijn een aanrader voor iedereen die van chocolade houdt. Recepten, romantiek, reality-check, geschiedenis en een klassieker; deze stapel heeft van alles wat.
Green & Black’s chocoladerecepten
Om maar even met wat lekkers te beginnen: dit is mijn favoriete chocolade-kookboek. Al jaren ligt hij in mijn kast en onderhand is ‘ie stukgelezen. Het boek bevat niet alleen superlekkere recepten, maar ook achtergrondinformatie over de herkomst van chocolade en over het merk Green & Black’s (Engeland’s eerste biologische Fair Trade chocolade). Fantastische recepten voor allerlei koekjes, taarten, chocolademousse en andere desserts, maar ook hartige recepten met chocolade.
Green & Black’s chocoladerecepten, Caroline Jeremy
Chocolat
Zwijmel zwijmel… als je de film met Johhny Depp en Juliette Binoche hebt gezien, hoef ik je niets meer te vertellen. Mocht je het gemist hebben: Chocolat gaat over een vrouw die een chocoladewinkeltje begint in een klein Frans dorpje. En dan wil ze ook nog een chocoladefestival organiseren! Dat vindt de strenge dorpspastoor maar niks. Heerlijk om bij weg te dromen (uiteraard met een schaaltje bonbons binnen handbereik).
Chocolat, Joanne Harris
Nutella World
Ook zo gek op Nutella? Je wist het misschien niet, maar deze wereldberoemde chocopasta bestaat al meer dan 50 jaar. Officieel dan hè, want eigenlijk ontstond Nutella nog veel eerder. Volgens dit boek hebben we het goddelijke broodbeleg te danken aan niemand minder dan de beroemde historische figuur….. SPOILER ALERT!!….. Nou ja, lees zelf maar. Beslist geen page-turner, en verwacht ook geen recepten. Wel erg informatief met veel leuke weetjes. Het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.
Nutella World, Gigi Padovani
Bitter Chocolate Stories
Maar nu effe serieus. Chocolade is niet alleen maar leuk en lekker. Feit is dat er nog altijd veel kindslaven op de cacaoplantages werken. In dit boek vind je schrijnende verhalen van kinderen die ontsnapt zijn aan deze dwangarbeid. Maar je leest ook over cacao en hoe de slavernij tot stand is gekomen. Het boek en de inmiddels beëindigde expositie vormden samen het project ‘Bitter Chocolate Stories’ dat mede mogelijk werd gemaakt door Tony’s Chocolonely. Prachtige foto’s, mooi geschreven. Aanrader!
Bitter Chocolate Stories, Joana Choumali & Marijn Heemskerk
Sjakie en de Chocoladefabriek
Deze klassieker mag je niet missen, chocoholic! Het beste kinderboek ever, maar ook leuk om te lezen als je een groot kind bent. O, wat was ik dol op dit verhaal. De film haalt het niet bij het boek, en ik denk ook niet dat er ooit een chocoladepretpark zal komen dat kan tippen aan de fabriek van Willie Wonka. Verplichte kost!
Sjakie en de Chocoladefabriek, Roald Dahl
Hot Chocolate
Wie dacht dat chocolademelk maar saai is, moet ‘Hot Chocolate’ in huis halen. Super lekkere en originele recepten, van klassieke hot chocolate tot exotische witte chocolademelk met Chai-kruiden. Mijn favoriet: warme chocomelk met mandarijn en kaneel, yum! Ook dit boek is volgens mij alleen in het Engels verkrijgbaar, maar de ingrediënten staan ook gewoon in ml/gram vermeld, dus prima te doen.
Hot Chocolate, Hannah Miles
Smakelijk lezen! Welke chocoladeboeken zijn jouw favoriet?
2 gedachten over “Deze chocoladeboeken moet je lezen!”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
heb wat meer op ‘bean to bar’ gerichte boeken
de ‘chocoladebijbel’ van bernardini is op z’n minst intrigerend, zo’n dik boek vol reviews
het boek van Dandelion is echt heel goed voor iedereen die meer over chcoolade maken wil weten
het boek van dom ramsey (indulge your inner chocoholic) vind ik ook top, ook voor wie nog niet veel van chocolade weet, zeer leerzaam!
het boek vna megan giller (bean to bar chocolate) is ook interessant wat mij betreft, wat meer gericht amerikaanse chocolade
Dank voor de tips, Paul!