Chocoladeberoepen: kun je carrière maken in de chocoladebranche?

Chocoladeberoepen: kun je carrière maken in de chocoladebranche?
(laatste update: september 2021)

Je bent gek op chocola. Zou het dan niet heerlijk zijn om van chocolade je werk te maken? Kan dat, en welke chocoladeberoepen bestaan er eigenlijk? Hoe krijg je zo’n baan en, ook niet onbelangrijk, kun je ervan leven? Choc Check chocoladeblog zocht het voor je uit.

Chocolatier

Eerst maar even het bekendste chocoladeberoep: chocolatier. Een chocolatier verwerkt chocolade tot bonbons, repen of andere chocoladeproducten. Daarbij wordt de chocolade gesmolten en getempereerd tot precies de juiste temperatuur. Ook kunnen er extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals karamel, noten of gedroogde vruchten. Tot slot wordt de chocolade in de juiste vorm gegoten. Als chocolatier werk je bijvoorbeeld bij een banketbakkerij, een chocoladewinkel of in een restaurant.

Benodigde opleiding/skills?

Er zijn vrij veel chocolatiers in Nederland. Toch bestaat er geen officiële opleiding voor dit vak. Veel chocolatiers hebben eerst een opleiding tot banketbakker (patissier) gevolgd. Van daaruit kun je je specialiseren in het chocoladevak door cursussen te volgen (zoals bij de Bakery Institute) of in de leer te gaan bij iemand die al chocolatier is.

Kun je ervan leven?

chocolade beroepen

Als chocolatier kun je in principe fulltime aan de slag, vaak ook nog in loondienst. Je kunt hier dus een prima boterham mee verdienen.

Chocolademaker

Niet iedereen weet dit, maar er is een verschil tussen een chocolademaker en een chocolatier: een chocolademaker maakt chocolade, een chocolatier verwerkt chocolade. Chocolademakers beginnen dus bij de cacaobonen. Die branden ze, malen ze en bewerken ze verder tot er eetbare chocolade is ontstaan. Kleinschalige chocolademakers werken vaak met een bean to bar-methode: ze maken chocolade en verwerken die zelf tot chocoladerepen of bonbons, die ze vervolgens verkopen aan de consument. Een grote chocoladefabriek, zoals Callebaut, produceert op grote schaal chocolade voor chocolatiers en snoepfabrieken.

Benodigde opleiding/skills?

Er is geen aparte opleiding ‘Chocolademaker’. Maar als je met chocolade aan de slag gaat, dien je wel op de hoogte te zijn van alle regels op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Als je gaat werken in een grotere chocoladefabriek, heb je daar diploma’s voor nodig die je bij een food-opleiding kunt behalen.

Heb je als kleine chocolademaker geen opleiding gevolgd, dan kun je natuurlijk ook inspiratie opdoen bij andere chocolademakers. Zo hebben de Choxplorers (de makers van Mesjokke) de kneepjes van het vak geleerd bij de Litouwse chocolademakers van Naive. Volgens Choxplorer Per Vonk was het voor de rest een kwestie van veel testen, feedback krijgen en nog meer testen.

Sommige chocolademakers, zoals Mark Schimmel van Krak, zijn begonnen als patissier. Maar er zijn ook chocolademakers (zoals de Choxplorers) die geen banketbakkersopleiding hebben gevolgd. Eigenschappen die in dit chocoladeberoep van pas komen: doorzettingsvermogen en een stel goede smaakpapillen.

Kun je ervan leven?

Hoe meer chocolade je verkoopt, hoe meer inkomsten. Werk je bij een organisatie als Callebaut, dan zit het dus wel goed met je loonstrook. Kleine zelfstandige chocolademakers hebben echter een kleinere afzetmarkt en ook veel onkosten; denk maar aan de aanschaf van de cacaobonen en andere ingrediënten, machines, het ontwerpen van een wikkel en marketing. Wil je chocolademaker worden, dan is het dus handig om een bijbaan (of erfenis) achter de hand te hebben totdat je chocoladerepen goed verkocht worden.

Chocoladeverkoper

Chocoladeverkopers zijn er in ons land (gelukkig) genoeg. Je kunt chocoladeverkoper worden in een ‘gewone’ winkel, bijvoorbeeld als medewerker bij (of eigenaar van) een chocolaterie of delicatessenzaak. Er zijn ook veel online chocoladewinkels. De meeste chocolatiers en chocoladewinkels hebben een webshop waarin ze hun producten verkopen. Daarnaast zie je steeds meer online chocoladewinkels die zich specialiseren in kwaliteitschocolade: bean to bar-chocoladerepen afkomstig van chocolademakers over de hele wereld.

Benodigde opleiding/skills?

Wil je zelf een chocoladewinkel beginnen, dan komt een opleiding in de richting detailhandel goed van pas. Er komt heel wat kijken bij het opzetten van een winkel, dus een goede checklist is geen overbodige luxe. Kies je (ook) voor een chocoladewebshop, dan kun je eventueel een aanvullende cursus volgen waarbij je leert hoe je een webwinkel opstart.

Kun je ervan leven?

Een open deur, maar heb je genoeg klanten, dan kun je geld verdienen. Vooral bij bean to bar-chocolade heb je echter te maken met een kleinere doelgroep. Een chocolade(web)winkel levert dan ook niet altijd genoeg op om riant van te leven. Zo combineert Paul van Dijk (van Chocoladeverkopers.nl) zijn bedrijfje met een parttime baan. Waarom hij dan toch tijd en moeite besteedt aan de chocowebshop? Uit passie voor goede chocolade, en “om de boodschap van betere chocolade te verspreiden”. Rondkomen van de online chocoladewinkel blijft echter een mooie droom die, volgens Paul, wel steeds een stukje dichterbij komt.

Chocolade-importeur/distributeur

Chocolade inkopen uit het buitenland en weer verkopen aan de horeca en winkels in Nederland, dat is wat een chocolade-importeur/distributeur doet. Dennis van Essen, van High Five Company, is in het vak gerold naar aanleiding van een roadtrip in Amerika. Hij proefde daar chocolade die in Nederland niet verkrijgbaar was en kwam zo op het idee om de Amerikaanse bean to bar-chocoladerepen te importeren.

Benodigde opleiding/skills?

Als chocolade-importeur/distributeur moet je van alle markten thuis zijn. Volgens Dennis komt er aardig wat bij kijken op het gebied van logistiek, inkoop, promotie, verkoop en marketing. Het is een pré als je een opleiding hebt in die richting. Aangezien je chocolade uit het buitenland importeert, is het natuurlijk ook handig als je je talen spreekt.

Kun je ervan leven?

In dit beroep ben je vaak ZZP’er, en dat betekent dat je hard aan de bak moet. Door voortdurend vernieuwend en creatief te zijn, kun je je onderscheiden van andere ondernemers. Als je daarin slaagt, is het volgens Dennis “mogelijk om een positief rendement te maken”.

Chocolistachocoladeberoep

Deze functietitel dragen de medewerkers van Chocolate Company Café. Een chocolista is een soort van barista. Je moet dus niet alleen een goede kop koffie kunnen zetten, maar ook een perfecte warme chocolademelk of (in de zomer) coldchoc kunnen bereiden. Daarnaast serveer je allerlei ander lekkers, zoals een chocofondue of chocoladetaartjes.

Benodigde opleiding/skills?

Je chocolista-opleiding krijg je op de werkvloer: er is een in-house training. Verder is het natuurlijk handig als je ervaring hebt in de horeca en een beetje gastvriendelijk bent ingesteld.

Kun je ervan leven?

Als chocolista ben je in loondienst bij Chocolate Company Café. Je salaris hangt dus af van hun arbeidsvoorwaarden, en die zijn gebaseerd op de cao van de horeca.

Er zijn ongetwijfeld meer chocoladecafé’s waar je terecht kunt als medewerker. De functietitel zal dan waarschijnlijk iets anders zijn dan ‘chocolista’.

Chocoladeproever

Betaald krijgen om de hele dag chocolaatjes proeven en beoordelen, da’s toch zeker een droombaan? Nou, dat zou nog weleens vies tegen kunnen vallen. Professioneel chocoladeproever zijn, is hard werken. Je dient te beschikken over bijzonder gevoelige smaakpapillen die veel verschillende smaken kunnen onderscheiden. Die moet je die ook nog goed onder woorden kunnen brengen, want met alleen ‘mwah’ of ‘yummie’ kom je er natuurlijk niet. Als chocoladeproever kun je aan de slag bij een chocoladefabriek. Die baantjes liggen niet voor het oprapen, dus zodra er zo’n chocoladevacature voorbijkomt, is dit meteen hot news. Ook bij officiële chocoladewedstrijden worden proevers ingezet, maar dan als jurylid.

Benodigde opleiding/skills?

Als professionele chocoladeproever moet je verstand hebben van de smaak en herkomst verschillende cacaosoorten. Patissiers, chocolatiers en chocolademakers als Dom Ramsey hebben dat, vandaar dat je deze beroepsgroepen vaak tegenkomt in jury’s.

Kun je ervan leven?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Kom je als professionele proever in loondienst bij een chocoladefabriek, dan zal je er ongetwijfeld een leuk salaris aan overhouden. Een jurylid zal in ieder geval een onkostenvergoeding krijgen, plus natuurlijk heel veel chocola om te proeven (ook leuk).

Chocoladejournalist

Een chocoladejournalist doet verslag van alles wat er speelt in de chocolade-industrie. Ik ken er eigenlijk maar één, en dat is dan ook meteen een grote naam in de choco-wereld. Sharon Terenzi, alias the Chocolate Journalist, heeft duizenden volgers op haar blog, Facebook- en Instagram-account. Ze bezoekt zo’n beetje ieder chocolade-evenement ter wereld en is op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen, met name op het gebied van bean to bar-chocolade.

Benodigde opleiding/skills?

Als chocoladejournalist moet je goed kunnen schrijven en een kritische en onderzoekende houding hebben. Een opleiding in de richting journalistiek is handig bij dit chocoladeberoep.

Kun je ervan leven?

Sharon schrijft bij iedere blogpost dat ze niet betaald krijgt voor haar werk als chocoladejournalist. Dat garandeert haar onafhankelijkheid en verhoogt de geloofwaardigheid van haar schrijfwerk. Dat betekent echter wel dat ze er een baan naast heeft om de rekeningen te betalen.

Chocoladeblogger

En dan last but not least, een chocoladeblogger! Eigenlijk hoort ‘ie niet thuis in het rijtje: dit is geen chocoladeberoep maar een uit de hand gelopen hobby. Op het chocoladeblog schrijf ik over alles dat met chocolade te maken heeft. Toen ik begon, dacht ik dat ik na een half jaar wel uitgeschreven en –geproefd zou zijn. Inmiddels bestaat Choc Check chocoladeblog al een paar jaar, en weet ik dat je nooit uitgeproefd raakt. Chocolade is letterlijk eindeloos!

Benodigde opleiding/skills?

chocoladeberoepen

Wat je ervoor moet kunnen? Schrijven, liefst in foutloos Nederlands en ook nog een beetje gezellig. En gek zijn op chocolade. Daarnaast is het handig als je een beetje uit de voeten kunt met een CMS als WordPress en met sociale media. Kennis van SEO is ook prettig. Goed om je te realiseren: bloggen kost enorm veel tijd. Research, schrijven, foto’s maken… In dit artikel zijn bijvoorbeeld aardig wat uren gaan zitten. Wees dus bereid om je vrije tijd hierin te steken.

Kun je ervan leven?

Ik zeg mijn baan als freelance tekstschrijver voorlopig niet op. Als foodblogger kun je in principe geld verdienen met het verkopen van advertenties of advertorials. Maar chocolade is een niche, en dat beperkt de mogelijkheden. Choc Check heeft me tot nu toe dan ook meer gekost dan het waarschijnlijk ooit zal opleveren. Financieel dan, hè. Op alle andere fronten ben ik er alleen maar rijker van geworden. Alleen al alle kennis over chocolade die ik heb opgedaan is onbetaalbaar. En dan nog de vele leuke mensen die ik heb leren kennen; inspirerende chocolademakers, enthousiaste chocoladeverkopers, geweldig!

Ben jij geschikt voor een chocoladeberoep?

Moraal van dit verhaal: een chocoladeberoep betekent hard werken. Tenzij je een het hoofd staat van een populair chocolademerk, zul je er niet snel rijk van worden. De meeste mensen die in de chocoladebranche werken, doen dit vooral omdat ze een passie hebben voor chocola. Is dat niet je insteek, begin er dan niet aan. Ben je verslingerd aan chocolade en wil je er je beroep van maken, ga er dan voor met hart en ziel. Volg cursussen, lees boeken en chocoladereviews, ga naar chocolade-evenementen en praat met chocoladeprofessionals. Proef zoveel als je kan en leer het onderscheid tussen ‘gewone’ chocolade en gewoon hele goede chocolade. Ben je daarna nog steeds enthousiast? Dan kun je het vakje ‘geschikt’ aankruisen.

Zie jij een carrière in de chocoladewereld wel zitten? En zijn er nog chocoladeberoepen die ik ben vergeten? Vul gerust aan!

(Dank voor jullie hulp, Dennis van Essen, Paul van Dijk, Per Vonk en Isabel Koelewijn!)


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.