Carobe: goed alternatief voor chocolade?

Carobe: goed alternatief voor chocolade?

Je zal maar een chocolade-allergie hebben… Het komt gelukig niet vaak voor, maar toch bestaat het: sommige mensen reageren overgevoelig op een bepaald eiwit in cacao. Voor hen dus geen warme chocomelk, brownies of chocoladereep. Wat een nachtmerrie lijkt me dat! Nu hoorde ik dat carobe een goed alternatief voor chocolade is. Maar wat is carobe eigenlijk, en is het een beetje lekker? Lijkt het echt op chocola? En welke carobeproducten zijn er allemaal verkrijgbaar? Tijd voor een Choc Check-onderzoek!

Wat is carobe?

carobepeulen
Foto: Pixabay CC0

Carobe, ook wel carob genoemd, wordt gemaakt van peulen van de Johannesbroodboom. Als je de peulen roostert en vermaalt tot poeder, dan krijg je carobe; een soort cacaopoeder maar dan zonder cacao. Je kunt carobepoeder kopen bij natuurvoedingswinkels of goed gesorteerde supermarkt (even in het dieetschap kijken). Er zijn ook chocoladeproducten op basis van carobe. Rijstwafels met een laagje carobe-chocolade bijvoorbeeld. Maar ook carobe-hagelslag en carobe-chocoladerepen.

Carobepoeder: cacaopoeder zonder cacao

Na het inslaan van verschillende carobeproducten, was het tijd om te proeven. Eerst maar eens het potje poeder. Ik moet zeggen: carobepoeder lijkt verdacht veel op cacaopoeder. Het is alleen een tintje lichter. De geur doet niet direct denken aan chocolade, meer aan gebrande karamel (ook niet verkeerd!). Het poeder heeft van zichzelf een beetje een bitterzoete smaak en de structuur is heel fijn. Je kunt met carobepoeder  dan ook heel goed cacaopoeder vervangen, bijvoorbeeld om warme ‘chocolademelk’ te maken of om mee te bakken.

Warme chocolademelk zonder cacao

Het recept voor een kop warme carobemelk is heel simpel: melk opwarmen, paar theelepels carobepoeder erbij, eventueel wat suiker toevoegen, roeren en klaar. De smaak heeft iets weg van chocolademelk, maar dan toch weer meer die geroosterde kant op. Qua structuur lijkt het ook precies op warme chocolademelk van cacaopoeder; carobe-chocolademelk is ook een beetje zanderig. Je moet dan ook af en toe roeren om te voorkomen dat er onderin je kopje een laagje drab blijft zitten. Je tanden worden er een beetje stroef van, net als je tong. Dat vind ik wel een nadeel. Warme carobe-chocolademelk is een goed alternatief, maar ‘gewone’ chocolademelk is net iets lekkerder.

Chocoladecake zonder chocolade

Je kunt carobepoeder ook gebruiken bij het bakken. Ik heb een chocoladecake zonder cacao gemaakt (het recept voor de carobecake vind je hier) en ik moet zeggen dat die prima is gelukt. Carobecake smaakt iets anders dan ‘echte’ chocoladecake, maar het doet er wel aan denken en de cake heeft een fijne, karamelachtige smaak. Als het gaat om bakken, is carobepoeder dus een prima vervanger voor cacaopoeder. Bijkomend voordeel is dat carobepoeder al een beetje zoet is van zichzelf. Je hoeft daardoor minder suiker toe te voegen aan het recept.

Carobe-chocoladeproducten

In de meeste natuurvoedingswinkels kun je ook chocoladeproducten op basis van carobe vinden. Het assortiment is niet heel uitgebreid, maar ik heb in ieder geval een carobe-chocoladereep, carobe-chocopasta en carobe-rijstwafels kunnen vinden. Al deze producten bevatten naast carobe ook cacaoboter. Volgens het Allergieplatform kunnen mensen met een cacao-allergie wel cacaoboter eten zonder ziek te worden. Het eiwit dat de klachten veroorzaakt, zit daar niet in. Dat betekent overigens ook dat mensen met een cacao-allergie wel witte chocolade mogen eten!

Carobe-chocolade

Het klinkt misschien raar voor een echte chocoholic (ik had het zelf ook totaal niet verwacht), maar ik vind chocolade met carobe dus echt superlekker. Die karamelsmaak, dat mout-achtige, hmmmm…..! De chocolade is aan de zoete kant en heeft een licht zanderige structuur. De cacaoboter zorgt voor dat echte chocoladegevoel in je mond. Al met al erg verslavend. Ik heb de repen alleen in de varianten melk en melk-hazelnoot kunnen ontdekken, plus wat kleinere reepjes die iets van een kokosvulling hadden. Een pure reep is er niet (of ik heb hem gemist).

Carobe broodbeleg en wafels

Wil je carobe op brood doen, dan kan dat ook. Er is chocoladepasta op basis van carobe verkrijgbaar en er schijnt ook carobehagelsag te zijn. Die laatste heb ik nog niet weten te vinden, maar de pot carobepasta heb ik wel in huis. Eerlijk gezegd valt ‘ie wat tegen, althans de ‘duo’-versie in wit en bruin. Hij is zoet en vettig en de carobesmaak is erg naar de achtergrond verdrongen. Qua structuur lijkt het wel op chocopasta, hoewel hij wat zanderiger lijkt. Ik ben benieuwd of de hagelslag beter is. De rijstwafels met een laagje carobe-chocolade zijn lekker. Door de cacaoboter voelt het laagje chocolade heel echt. Ook hier is de carobesmaak minder duidelijk aanwezig. Al met al lijkt het erg op de ‘gewone’ rijstwafels met chocola.

Is carobe gezonder dan chocolade?

Carobe wordt echt niet alleen gegeten door mensen met een cacao-allergie. Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is. Gebruik je carobe in je (chocolade)melk of baksels, dan hoef je dus minder suiker toe te voegen.

Voedingswaarden carobe en cacao

Of carobe qua voedingswaarden gezonder is dan cacao, valt te betwijfelen. Carobe bevat een hele waslijst aan mineralen en ander stofjes die goed zouden zijn voor je lichaam. Maar dat geldt ook voor cacao. Wel opvallend is dat carobe een veel lager vetgehalte heeft dan cacao: 0,2 gram per 100 gram carobepoeder versus 14 gram per 100 gram cacaopoeder. Ook zit er in carobe geen cafeïne, terwijl 100 gram cacaopoeder zo’n 230 mg van deze stof bevat. Qua voedingsvezels wint cacaopoeder het dan weer: 33 gram per ons in plaats van de 17 gram in carobepoeder.

Alles met mate

Net als bij cacaopoeder, wordt het gezondheidsverhaal natuurlijk een beetje anders als je er chocoladeproducten van gaat maken. Aan carob chocoladerepen en carobe-chocopasta zijn suiker en vet toegevoegd, en die stoffen zijn nu eenmaal niet goed voor je. Qua calorieën maakt het dan ook niet of nauwelijks uit of je gewone chocolade of carobe-chocolade eet. Ook hier geldt helaas dus het advies ‘alles met mate’.

Is carobe een lekker alternatief voor chocola?

Tijd voor de conclusie. Ik vind met name de carobe chocolade (de reep en rijstwafels) heel lekker. Wel is het een stuk eenzijdiger dan ‘gewone’ chocola. Chocolade op basis van carobe heeft steeds dezelfde smaak, en dat is prima, maar ik kan me zo voorstellen dat het na een paar repen saai wordt. Cacaobonen zijn wat dat betreft een stuk veelzijdiger. Vooral bean to bar-chocolade heeft zoveel verschillende smaken!

Het carobepoeder is prima te gebruiken in cake en andere baksels, in warme ‘chocolademelk zonder cacao’ vind ik het minder geslaagd. De carobepasta is een misser, hier in huis vindt niemand het lekker.

Al met al is carobe een goed alternatief voor chocolade. Vooral voor mensen die echt geen cacao mogen of willen gebruiken, is carobe een hele uitkomst.

carobe alternatief voor cacao

Bronnen: https://www.allergiedietisten.com/blog/chocolade-allergie-bestaat/

https://www.allergieplatform.nl/allergieen/voeding/voedselallergie/cacao-allergie/



6 gedachten over “Carobe: goed alternatief voor chocolade?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.