Cacaosap: wat is het en hoe smaakt het?

Cacaosap: wat is het en hoe smaakt het?

Gisteren bracht de post iets bijzonders. Een proefflesje Cacao Juice van Pacha de Cacao. Cacaosap dus, in goed Nederlands. Dat klinkt misschien als chocolademelk, maar is iets totaal anders. En lekker dat het is! Voor wie denkt: ‘cacaosap, wat is dat nou weer?’ Lees even verder.

Wat is cacao juice?

Cacaosap (cacao juice) wordt gemaakt van cacaopulp; het vruchtvlees van de cacaovrucht. Dat pulp vormt een soort bedje waarin de cacaobonen lekker warm en veilig kunnen groeien terwijl de vrucht rijpt. Het pulp kun je qua structuur het beste vergelijken met dat witte spul wat onder de schil van een sinaasappel zit.

Tot voor kort werd het cacaopulp na het oogsten van de cacaobonen meestal vernietigd. Chocolademakers hebben doorgaans geen enkele interesse in het afvalproduct. Nu blijkt dat we al die tijd iets ongelooflijk lekkers hebben weggegooid. Het sap van cacaopulp is namelijk een fantastisch drankje!

Hoe smaakt cacaosap?

Cacaosap heeft nog het meeste weg van een fris, exotisch vruchtensapje. De smaak doet mij een beetje denken aan lychees. Het sap is lekker zoet met een klein zuurtje en het is puur natuur, want er wordt geen suiker of wat dan ook aan toegevoegd. Bonuspunt: cacaopulp is rijk aan gezonde stoffen, waaronder magnesium, kalium, vitamine B en fosfor. Je kunt Cacao Juice zo drinken, maar je kunt het ook mixen in een cocktail of smoothie of er bijvoorbeeld sorbetijs van maken. Ook leuk (en lekker): cacaosapgelei! Check hier het makkelijke recept voor deze frisse jelly pudding van cacaosap

Help de cacaoboer, drink Cacao Juice!

Nog een pluspunt: de productie van Cacao Juice betekent een extra inkomen voor de cacaoboeren. Pacha de Cacao (opgericht door de Nederlandse chocolade-expert Marika van Santen) koopt het pulp tegen een eerlijke prijs. Heel fijn, want zoals je inmiddels wel weet, is het gemiddelde inkomen van een cacaoboer om te huilen zo laag. Ik stel dus voor dat we met z’n allen lekker veel cacaosap gaan drinken!

Cacaosap uit Ecuador of Ghana

Overigens is Pacha de Cacao niet het enige merk dat cacaosap in Nederland introduceert: ook Kumasi (een project van Lars van Giersveld) heeft het drankje inmiddels op de markt gebracht. Zij halen de pulp uit Ghana, de pulp van Pacha de Cacao komt (vooralsnog) uit Ecuador. Zou je verschil proeven? Cacao is per slot van rekening een terroirproduct; cacaobonen uit Afrika smaken anders dan cacaobonen uit Midden-Amerika. Misschien leuk om eens te proberen!

Cacao Juice van Pacha de Cacao is (binnenkort, pre-order nu!) online te bestellen in de webshop.

Cacaosap van Kumasi Drinks is voor consumenten onder andere te bestellen bij Cacaolab.

Heb jij al eens cacaosap geproefd?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.