Tony’s FAIR 2019: Make Some Noise

Tony’s FAIR 2019: Make Some Noise

Ben jij afgelopen donderdag naar Tony’s FAIR 2019 geweest? Ik ben nog aan het bijkomen… Wat een fijn feestje was het weer! Dit jaar waren we vroeg, en dus als een van de eersten bij de choco-games. Dat chocohappen valt nog niet mee, zeg! En dan hebben we het nog niet eens over dat spel met die zoemer. Ook in het reuzenradje geweest. Doodeng, maar wel een fantastisch uitzicht over de Gashouder!

Uiteraard zaten we om vijf uur klaar voor alle speeches. Make Some Noise, was het overkoepelende thema. Want in deze tijd valt het nog niet mee om je ‘serious message’ over te brengen, tussen alle andere protestgeluiden. Hilary Jones van Lush, weet er alles van. Het zeepbedrijf nam drastische maatregelen om hun standpunt uit te dragen: ze lieten (human!) modellen ondergaan wat de cosmeticawereld bij proefdieren doet. Vastbinden, dwangvoeren, ogendruppelen, dat soort praktijken. Schokkende beelden, op film en ‘live’ in hun Londense etalage!

Een vrolijkere noise kwam van de andere sprekers, waaronder choreografe Sherrie Silver, die het stijve Hollandse publiek nog snel een paar dansmoves bijbracht. Waar ik natuurlijk vooral voor kwam, was het praatje van Henk Jan Beltman. De Chief Chocolate Officer van Tony’s vertelde over hoe de zaken ervoor stonden; de FAIR is per slot van rekening (sorry voor de woordgrap) de presentatie van het jaarverslag.

Tony’s FAIR 2019: de jaarcijfers

Dus… hoe gaat het met Tony’s? Nou eh, goed. Dat wil zeggen, Tony’s Chocolonely timmert lekker verder aan de weg. Ook overseas, want Tony’s heeft voet aan wal in Amerika en de UK. En ook onze oosterburen mogen zich verheugen op serious lekker chocolade. ‘Der Tony’ heeft binnenkort ook een Duits team. Supertoll!

Al die investeringen kosten natuurlijk bakken met geld. Daarom is het met de winst dit keer niet zo best gesteld. Die is namelijk zeg maar eh… nihil. Nou blijkt, aldus Henk Jan, dat money nooit het einddoel is, maar een middel. Want alleen door te groeien maak je als bedrijf meer impact. En dat is natuurlijk de moraal van Tony’s verhaal: die ongelijkheid in de cacaosector, en daarmee de (kind)slavernij op de plantages, moet de wereld uit.

Samen maken we chocolade 100% slaafvrij

Afgelopen jaar heeft Tony’s zich ook weer flink ingezet voor dit doel. En er zijn een aantal behoorlijke stappen gezet. De Wet Zorgplicht Kinderarbeid bijvoorbeeld, waar Tony’s Chocolonely hard voor gelobbyd heeft, werd goedgekeurd door Eerste Kamer. En pasgeleden stelde Tony’s samen met Faitrade een ‘Living Income Reference Price’ vast: een minimum kiloprijs voor cacaobonen die hoog genoeg is voor de cacaoboeren om van te leven. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan, maar iedere actie telt mee. En dus blijft Tony’s Chocolonely Some Noise Maken.

Tony’s Chocolate Circus

Na ons avontuur in het wiebelende reuzenrad, vroeg ik me natuurlijk ook nog af hoe het met de plannen voor Tony’s Chocolate Circus stond. Ik heb begrepen dat er in Pakhuis De Zwijger voorlopig nog geen achtbaan te zien is, laat staan een chocoladefabriek. Het choco-pretpark gaat er zeker komen, maar er komt een hoop bij kijken. Zo wordt achter de schermen gezocht naar een manier om de chocolade daar op locatie te maken. Zodat straks alle bezoekers kunnen zien hoe dat gaat.

Wordt vervolgd dus. Zodra er nieuws is, laat ik het jullie weten. Better yet: meld je hier aan als Serious Friend van Tony’s Chocolonely. Dan houden ze jou direct op de hoogte van al het belangrijke nieuws over de strijd tegen kinderarbeid en natuurlijk over Tony’s chocolade.

Ik ga nog even het jaarverslag verder lezen. En kijken of ik die foto’s vanuit het reuzenrad nog kan scherpstellen. Ga jij volgend jaar ook (weer) naar de FAIR? See you then, en tot die tijd: make some noise!

Tony's FAIR 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.