Bitter Chocolate Stories expositie
(Laatste update december 2019)
Het is zaterdagmiddag en dus idioot druk in hartje Amsterdam. In de Beurs van Berlage heerst echter een oorverdovende stilte en kun je gaan en staan waar je wil. Het is duidelijk: de expositie Bitter Chocolate Stories is geen publiekstrekker. Begrijpelijk, want het gaat niet over een vrolijk onderwerp. Pijnlijk, want het is wél een belangrijk thema dat ons allemaal aangaat.
Keerzijde van chocolade
Bitter Chocolate Stories gaat over de keerzijde van chocolade. Je staat er niet elke dag bij stil, maar voordat die reep chocolade in jouw handen komt, is er een heel proces aan vooraf gegaan. En dat begint op de cacaoplantages. De cacaobonen worden geteeld, geoogst en gedroogd voordat ze doorreizen naar de chocoladefabrieken in (vooral) Europa en Noord-Amerika. Die klus wordt geklaard op de plantages, door de cacaoboeren en hun medewerkers. In veel landen zijn die medewerkers jonge kinderen. Om maar even wat cijfers te noemen: er werken zo’n 2,2 miljoen kindslaven op cacaoplantages in West-Afrika. De helft daarvan is tussen de 5 en 11 jaar oud. Een deel van deze kinderen is het slachtoffer geworden van mensenhandel, uitbuiting en andere ellende. Enkele van hen staan centraal in deze tentoonstelling. Ze vertellen hun schrijnende verhalen, oftewel ‘bitter stories’.
Tekeningen
De expositie is indrukwekkend. Een vrij donkere, sobere ruimte met grote foto’s van mooie kinderen. Quotes over mishandeling, dwangarbeid, maar ook over dromen. Op de beelden en de hartverscheurende verhalen was ik voorbereid. Op de al even trieste feiten en cijfers, die langs de zijwanden worden getoond, ook. Zo afgestompt ben ik blijkbaar al. Maar toen zag ik de kindertekeningen. En die kwamen als een mokerslag bij me binnen. Tekeningen die verdacht veel lijken op die van mijn eigen kinderen. Tastbare bewijsstukken van hoe echt dit probleem is. Heel confronterend, maar vooral ook frustrerend. Want dit probleem helpen we niet zomaar de wereld uit.
Tony’s Chocolonely
Het project Bitter Chocolate Stories is gefinancierd door Tony’s Chocolonely, het chocolademerk dat zich al jaren inzet voor een wereld waarin er geen (kind)slaven meer op de cacaoplantages werken. Bij Tony’s zijn ze (godzijdank) optimistisch. ‘Het gaat langzaam,’ zegt medewerker Corné, die het aanspreekpunt is voor vragen. ‘Maar steeds meer mensen worden zich bewust van de situatie en uiteindelijk zal er iets gaan veranderen.’ Bitter Chocolate Stories is een onderdeel van die bewustwording. Extra belangrijk dus dat we dit project onder de aandacht brengen!
Boek en chocolade
Bij de expositie hoort uiteraard ook een winkeltje. Je kunt hier een prachtig boek kopen met de foto’s en verhalen van alle geïnterviewde kinderen. Het bevat ook veel achtergrondinformatie, over hoe chocolade gemaakt wordt, hoe kindslavernij tot stand komt en wat voor maatregelen er al genomen zijn om dit tegen te gaan. Natuurlijk zijn er ook heerlijke chocoladerepen van Tony’s Chocolonely te koop! Een deel van je entreegeld en het boek gaan naar een opvanghuis voor kinderen die slachtoffer werden van kinderarbeid. De kinderen die meewerkten aan Bitter Chocolate Stories wonen hier ook.
LET OP: de expositie is op dit moment (t/m 1 juni 2020) te zien in het Afrikamuseum in Berg en Dal.
Save
Save