Eerlijkere Sinterklaaschocolade: welke lijkt jou het lekkerst? (Win!)

Eerlijkere Sinterklaaschocolade: welke lijkt jou het lekkerst? (Win!)

De winkels liggen er vol mee: standaard chocoladeletters met een standaard keurmerk. Natuurlijk doen die organisaties hun best. Maar wat als je een chocoladeletter wil van een firma die de cacaoboeren net even wat extra ondersteunt? Dan moet je goed zoeken. De keuze in eerlijkere Sinterklaas chocolade is namelijk vrij beperkt. Choc Check zet een aantal opties voor je op een rij. Welke extra eerlijke Sint-chocolade lijkt jou het lekkerst? (Laat effe weten, misschien win je hem!)

 

Eerlijk avondje met deze Sint-chocolade

De net-wat-eerlijkere-chocoladeletters en andere Sinterklaaschocolades in onze test komen van Van Velze’s, Mesjokke, ChocQue, Dam Lekker en Tony’s Chocolonely. Deze chocolademakers hebben direct, persoonlijk contact met de cacaoboeren. En ze betalen meer voor de cacao dan de (veel te lage) standaardprijzen. Dat snoept een stuk lekkerder, toch, op het (h)eerlijk avondje! Klaar voor de smaaktest? Komt ‘ie…

 

bean to bar chocoladeletterVan Velze’s – bean to bar-chocoladeletter

Van Velze’s chocolaterie kreeg eerder al de eervolle vermelding ‘lekkerste chocoladewinkel in Amsterdam’, vanwege hun zalige truffels met karamel. En ze maken dus ook chocoladeletters! Daarvoor gebruiken ze cacao uit Costa Rica van het type trinitario. Deze cacaosoort staat bekend om zijn verfijnde smaakprofiel, en dat proef je. De handgemaakte chocoladeletter is romig (ik had de melk-variant), bomvol smaak en fraai versierd met cranberries en noten. Yep, dit is even wat anders dan een doorsnee fabrieksletter! Bean to bar, direct trade, en van A tot Z verkrijgbaar in puur en melk. Sint, deze kant op graag!

 

Mesjokke – Mystery Dark Limited Sinterklaas Editiedirect trade sinterklaas chocolade

Mesjokke komt dit jaar niet met een chocoladeletter maar een Sinterklaasreep. Ziet er onschuldig uit, maar weet waar je aan begint! Je stopt nietsvermoedend een blokje in je mond, en dan begint het gesodemieter. De chocolade smaakt namelijk naar…. naar… ja, naar wat? Even op de verpakking kijken. “Met mysterieuze specerijenmix”. Aaargh! Ik kom steeds terug op glühwein, hoeveel blokjes ik ook proef. Deze chocolade doet denken aan zo’n glas dampende, zoete, geurige kruidenwijn uit Tirol. In de verte iets van sinaasappel. Nootmuskaat. Kaneel misschien? Steranijs? Het is allemaal zo subtiel gedoseerd dat je er nét niet bij kan. Frustrerend lekker. Single origin, bean to bar, direct trade, 72% puur, de rest is een mysterie. Perfecte decemberchocolade.

 

rauwe chocoladeletterChocQue – The Love Letter

Over naar een pure (70%), rauwe chocoladeletter. Het Amsterdamse ChocQue gebruikt Balinese cacao van Big Tree Farms, een netwerk van kleine, Indonesische cacaoboeren. Verder bestaat deze chocoladeletter uit kokosroom, agavesiroop en een ‘surprise ingredient’. Die laatste is voor mij nog steeds een verrassing. Tenzij het liefde is, want dat Lucie en Madelein al hun passie hebben gestoken in deze Love Letter is wel duidelijk. De rauwe cacao is kruidig en de kokosroom is duidelijk te proeven. Het maakt de chocolade heel romig en vol. Door de agavesiroop is deze fijne chocoladeletter ook nog eens veel minder zoet, en dat vind ik wel een groot pluspunt. Raw, vegan, organic, bean to bar, fair trade, tja… daar kan niet veel tegenop.

 

rauwe chocoladeletterDam Lekker – XXX collection chocolate letter #2 (hazelnoot/speculaas)

Nóg een rauwe chocoladeletter! En toch smaakt deze heel anders. Logisch, want de cacao komt uit een totaal andere regio: Peru. Emma Groenewoud van Dam Lekker begon vijf jaar geleden met ‘het maken van iets lekkers met een goede oorsprong’. Dat werd dus bean to bar-chocolade in hele kleine oplages. Emma focust op de ultieme smaakbeleving, en dat is te proeven in deze letter. De X (uit het wapen van Amsterdam) heeft een subtiele speculaassmaak. Knap gedaan, want de Peruaanse cacao is nogal een krachtpatser. Wat deze chocoladeletter echter het lekkerst maakt is de kokosbloesemsuiker. Het geeft de chocolade een bite, bijna iets marsepein-achtigs. Raw, organic, fair trade, vegan, bean to bar en verkrijgbaar in meerdere smaken. Houd deze dame in de gaten (ze geeft ook chocotours en workshops)!

 

Tony's chocoladeletter

Tony’s Chocolonely – Chocoladeletterreep

Tony’s Chocolonely is een veel groter bedrijf dan de andere in dit rijtje. Maar hun missie ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ past natuurlijk prima bij dit thema. Bovendien was het Tony’s die 13 jaar geleden de beroerde situatie op de cacaoplantages onder de aandacht bracht van het grote publiek. En blijft brengen. De cacao van Tony’s repen komt uit West-Afrika. Da’s een bewuste keuze, want daar zijn de problemen het grootst, en dus kunnen ze daar het meeste verschil maken. Top van Tony’s! Voor Sinterklaas komt Tony’s Chocolonely met verschillende chocoladeletterrepen, waaronder de puur pepernoot en de melk marsepein. Lastig kiezen, want allebei lekker. De melk marsepein is aan de zoete kant, maar heel romig en daardoor erg verslavend. De puur pepernoot heeft juist weer die fijne crunch door die stukjes koek. Iene miene mutte… Of nee, ik neem ze alle twee!

 

Winactie: Welke eerlijkere letter wil jij proberen?

Nou, dat waren ze. Nu ben ik natuurlijk benieuwd welke eerlijkere Sint-chocolade jou het lekkerst lijkt. En omdat het bijna Sinterklaas is, trakteer ik een van jullie op een letter naar keuze. Nee, je krijgt niet mijn aangevreten restjes, ik bestel natuurlijk een gloednieuwe voor je! Laat in je reactie dus weten welke van de bovenstaande chocolades jij wel eens wil proberen. Wordt het een rauwe chocoladeletter van ChocQue of Dam Lekker? De mysterieuze Sinterklaaseditie van Mesjokke? De onvolprezen bean to bar-letter van Van Velze’s? Of toch een letterreep van Tony’s? Aanstaande zondag (25 november) maak ik de winnaar bekend; je hebt dus 5 dagen de tijd om mee te doen.

Roept u maar! Ga ik ondertussen de rommel opruimen…

UPDATE 25 november 2018: De winactie is inmiddels afgesloten, je kunt niet meer reageren. Effi, jij krijgt een chocoladeletter van Van Velze’s toegestuurd, van harte gefeliciteerd!

eerlijkere sint-chocolade36 thoughts on “Eerlijkere Sinterklaaschocolade: welke lijkt jou het lekkerst? (Win!)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.