Chocoladetaart met frambozen

Chocoladetaart met frambozen

Applaus voor mezelf! Deze chocoladetaart met frambozen heb ik toch maar mooi in elkaar gezet. Oké, ik had de rand iets strakker kunnen afwerken, maar verder is het een plaatje. Met al die schattige framboosjes lijkt hij wel wat op die taart uit de leader van Heel Holland Bakt, al zeg ik het zelf. Maar wat nog belangrijker is: dit taartje is ook nog eens hartstikke lekker. En qua moeilijkheidsgraad valt-ie heel erg mee. Klaar? Bakken maar!

Chocoladetaart recept van Green & Black’schocoladetaart met frambozen recept

De chocoladetaart met frambozen is afgeleid van een recept uit Green & Black’s Chocoladerecepten, een van mijn favoriete chocoladeboeken. Dit kookboek staat vol fantastische recepten die gemaakt zijn met de chocolade van Green & Black’s. Daarnaast geeft het boek veel achtergrondinfo, bijvoorbeeld over de verschillende sooren cacao. Aanrader! ‘Mijn’ chocolade-frambozentaart recept heb ik gebaseerd op de Moorse taart uit dit boek.

Moorse taart

Het originele recept voor de Moorse taart bevat ‘de geraspte schil van een bittere sinaasappel’. Die heb ik eruit gelaten omdat ik bang was dat de sinaasappelsmaak de frambozen zou gaan overheersen. De taart bestaat uit een korstdeeg met daarop een soort chocolademousse. De consistentie van de mousse is vrij stevig, en daardoor ligt hij vrij zwaar op de maag. Kleine puntjes snijden dus! Uit deze taart haal je dan ook gemakkelijk 10 tot 12 stukjes. Ideaal voor een verjaardag of ander feestje!

recept chocoladetaartChocolade-frambozentaart ingrediënten

Zelf chocoladetaart maken is vrij gemakkelijk. Je hoeft alleen de bodem te bakken in de oven, de vulling bereid je op het fornuis. Daarna doet de koelkast de rest. De frambozen gaan er pas op het laatst op. Houd er wel rekening mee dat de chocoladetaart een aantal uren goed moet afkoelen voordat je hem kunt aansnijden. Je hebt het volgende nodig voor de chocoladetaart met frambozen:

Voor het deeg

  • 175 gram bloem (plus wat extra eetlepels bloem voor als de deegbal wat te plakkerig is, en om het werkvlak te bestuiven);
  • 40 gram poedersuiker;
  • 125 gram koude boter, in blokjes;
  • Snufje zout;
  • 1 ei, losgeklopt

Voor de chocoladevulling

  • 150 gram pure chocolade, in stukjes;
  • 225 ml slagroom (ongeklopt);
  • 4 eidooiers;
  • 50 gram (riet- of basterd)suiker;
  • Frambozen (voor de garnering)
  • Poedersuiker (om te bestuiven)

Verder nodig aan keukenspullen:

  • Taartvorm van 24 cm doorsnede (geen springvorm);
  • Gedroogde peulvruchten of keramische korrels om blind te bakken;
  • Bakpapier;
  • Vuurvaste schaal;
  • Mixer;
  • Eventueel keukenmachine.

Chocoladetaart recept

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Meng in de keukenmachine of met je handen alle ingrediënten voor het korstdeeg, behalve het ei. Als je een kruimelig mengsel hebt, voeg je het ei toe totdat het een samenhangend deeg wordt. Je hebt misschien niet het hele ei nodig, dus doe dit beetje voor beetje. Verpak de deegbal in plastic folie en laat hem ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol daarna het deeg uit op een werkblad dat je goed hebt bestoven met bloem. Vet de taartvorm in, leg de deeglap erop en prik daar met een vorm wat gaatjes in.

Leg een vel bakpapier over het deeg en stort de steunvulling erop. Bak de bodem in de oven gedurende 20 minuten. Verwijder daarna de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten. Laat de bodem afkoelen.

Doe de chocolade en de slagroom in een vuurvaste kom en zet deze op een pan met heet water (au-bain-marie) totdat de chocolade is gesmolten.

Klop in een andere schaal de eidooiers met de suiker totdat het mengsel licht en luchtig is. Meng dit met de gesmolten chocolade en de slagroom en zet de vuurvaste schaal terug op de pan heet water. Klop totdat het mengsel bindt, maar laat het niet koken. Ik vond het moeilijk te beoordelen of het mengsel al gebonden was, dus ik heb een paar minuten met de mixer geklopt totdat het mengsel vrij warm was.

Giet de chocolademousse op de taartbodem en laat helemaal afkoelen. De vulling wordt dan vanzelf wat steviger. Zet de taart in de koelkast totdat je hem aansnijdt, zo blijft de vulling mooi stevig.

Garneer de chocoladetaart voor het serveren met de frambozen en bestuif deze eventueel met wat poedersuiker. Mooi hè?! En lekker!

Eet smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.