Chocolade cheesecake met bokkenpootjes

Chocolade cheesecake met bokkenpootjes

chocolade cheesecake met bokkenpootjesCheesecake, I love it!! En dan natuurlijk vooral een chocolade cheesecake. Ik heb hem gemaakt met bokkenpootjes; de luchtige, knapperige koekjes combineren geweldig met de zoete romigheid van de cheesecake. De bodem van bokkenpootjes is iets minder zwaar dan de bodems die je in andere cheesecake-recepten tegenkomt. Ook de vulling is iets lichter dan gebruikelijk: in plaats van roomkaas heb ik een mengsel van ricotta, mascarpone en light-zuivelspread gebruikt. De chocolade is immers al machtig genoeg, en op deze manier houd je de schade calorie-technisch gezien toch nog een beetje beperkt. Niet dat het nou een heel lijnvriendelijk taartje is (het is en blijft een cheesecake), maar alle beetjes helpen. En ach, you only live once, dus lekker van genieten!

Chocolade cheesecake met bokkenpootjes maken

Het chocolade cheesecake met bokkenpootjes recept is super eenvoudig. Je schuift deze taart in no-time in de oven. Daarna moet hij wel een paar uurtjes afkoelen, dus wordt het alsnog geduldig afwachten tot je een stukje kunt nemen. Maar geloof me: die extra tijd is ‘ie helemaal waard! Dus, pak je schort en ga aan het werk – des te eerder kun je deze romige chocolade cheesecake met bokkenpootjes proeven.

Chocolade cheesecake met bokkenpootjes receptchocolade cheesecake bokkenpootjes recept

Wat je nodig hebt voor een flinke chocolade cheesecake met bokkenpootjes (ongeveer 12 tot 15 stukjes):

Bodem:

  • 1,5 pak bokkenpootjes à 200 gram
  • 80 gram roomboter
  • Snuf zout

Vulling:

  • 500 gram ricotta
  • 200 gram zuivelspread light
  • 250 gram mascarpone
  • 4 eieren
  • 150 gram basterdsuiker (kleur maakt niet uit, de taart wordt toch bruin)
  • 200 gram pure chocolade (ik heb de Extra Puur van Albert Heijns chocolademerk Delicata gebruikt)

Decoratie:

  • 0,5 pak bokkenpootjes à 200 gram
  • 100 gram chocolade (melk of puur), in kleine stukjes gehakt
  • Poedersuiker

Keukenspullen:

  • Springvorm van 24 cm doorsnede, bodem bekleed met bakpapier
  • Deegroller
  • Plastic zakje (druk & sluit vind ik het handigst)

Zo maak je de chocolade cheesecake met bokkenpootjes

chocolade cheesecake receptVerwarm de oven voor op 160 graden.

Maak eerst de bodem van de chocolade cheesecake. Doe anderhalf pak bokkenpootjes in een plastic zakje en rol ze fijn met de deegroller. Smelt de boter met het zout en roer door de kruimels. Verspreid het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met een lepel. Zet de springvorm in de koelkast.

Terwijl de bodem lekker stevig wordt, maak je de vulling voor de choclade cheesecake. Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain-marie en laat afkoelen. Meng de eieren, suiker, ricotta, mascarpone en zuivelspread met een mixer kort door elkaar tot het een egaal mengsel is. Roer de gesmolten en afgekoelde chocolade erdoor. Stort de vulling in de springvorm. Bak de chocolade cheesecake ongeveer een uur in het midden van de oven. Schakel de over uit maar laat de taart er nog even instaan, zodat de chocolade cheesecake rustig kan afkoelen.

Als de chocolade cheesecake grotendeels is afgekoeld maar nog een heel klein beetje warm is, kun je beginnen met decoreren. Halveer de overgebleven bokkenpootjes in de lengte (snijd ze in de crèmevulling doormidden). Leg de koekjes met het snijvlak naar beneden op de cheesecake. Door de warmte smelt de crèmevulling iets, waardoor ze goed blijven plakken. Strooi de gehakte chocolade langs de rand. Bestuif het midden met wat poedersuiker.

Verwijder de rand van de springvorm als de chocolade cheesecake helemaal is afgekoeld. Snijd eerst even met een mesje langs de rand om hem helemaal los te makan van de springvorm. Zo voorkom je dat de chocolade cheesecake beschadigt. Serveren op kamertemperatuur. Lekker!!!!

chocolade cheesecake met bokkenpootjesTip: serveer je de taart pas na een halve of hele dag, dan kun je de bokkenpootjes beter vlak voor het serveren op de cheesecake leggen. Zo voorkom je dat de koekjes zacht worden.

Variatietip: Wil je de cheesecake net even anders, gebruik dan chocolade met een smaakje. Sinaasappel is bijvoorbeeld een prima combinatie met  bokkenpootjes (Green & Black’s Blood Orange is een aanrader!), maar chocolade met butterscotch zou ook kunnen. Je zou ook wat frambozen door de cheesecake kunnen doen voordat hij de oven ingaat.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *