Brownieharten voor Valentijnsdag

Brownieharten voor Valentijnsdag

ValentijnsbrowniesNog snel even wat bakken voor Valentijnsdag? Voor deze brownieharten valt iedereen als een blok! Zijn het geen plaatjes? Aan de buitenkant een prachtig rozerood hartje, van binnen een en al goddelijke chocolade. Het brownie recept is ook nog eens supersimpel en het resultaat is spectaculair (al zeg ik het zelf).

De brownies zijn natuurlijk gemaakt met lekker veel chocola. Omdat er best veel suiker in het brownierecept zit en de fondantlaag natuurlijk ook al zoet is, heb ik gekozen voor chocolade die geen suiker bevat: Ananda chocolade (de variant met 75% cacao uit Ecuador) is puur en is heel licht gezoet met bananenvlokken. Hij is aan de bittere en kruidige kant, en past daardoor perfect in dit brownierecept. Je kunt ook andere, pure chocolade met een heel hoog cacaopercentage gebruiken. Hoe meer cacao er in een reep zit, hoe minder plek voor suiker. Check dus even de wikkel als je boodschappen gaat doen.

De rolfondant is in veel verschillende winkels verkrijgbaar, deze komt bij Xenos vandaan en is makkelijk uit te rollen. Ook de fondantstiften heb ik daar gekocht. Wil je andere (of geen) decoraties, dan kan dat natuurlijk ook.

Ik heb de Valentijnsbrownies uitgestoken met een vrij grote hartjesvorm. Heb je die niet, dan kun je ook een andere vorm gebruiken, of je snijdt de brownies gewoon in vierkanten. Ook lekker!

brownieharten receptValentijnsbrownies recept

Voor een stuk of 10 brownieharten heb je het volgende nodig:

  • 250 gram boter (yep, da’s een heel pakje. Zeg maar dag tegen je dieet, maar hé: het is maar 1 x per jaar Valentijnsdag. Moet kunnen!)
  • 250 gram pure chocolade + 50 gram pure chocolade in kleine stukjes
  • 4 eieren
  • 325 gram suiker
  • zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 150 gram bloem

Voor de decoratie heb je nodig:

  • kersenjam (een eetlepel of vijf is genoeg)
  • rolfondant (ik heb 2 pakjes van 250 gram gebruikt in de kleuren roze en rood)
  • poedersuiker om aanrecht te bestuiven
  • deegroller (of fondantroller)
  • fondantstiften, eetbare parels en/of ander eetbaar decoratiemateriaal

Verder heb je nodig:

  • rechthoekig of vierkant bakblik
  • uitsteekvormpje voor hartjes
  • deegroller

Brownieharten voor Valentijnsdag makenBrownieharten voor Valentijnsdag

Verwarm de oven voor op 180 graden en schuif het rooster in het midden. Vet het bakblik vast in, of bekleed de vorm met bakpapier.

Smelt de boter met de 250 gram chocolade in een kom boven een pan heet water (au-bain-marie). Haal de kom van de pan water zodra alles gesmolten is en laat het mengsel afkoelen.

Klop met een mixer de eieren, suiker, vanillesuiker en het zout door elkaar. Meng het chocolade-botermengsel er goed doorheen. Spatel nu de bloem en de chocoladestukjes er goed door. Giet het browniebeslag in de bakvorm en zet ongeveer 40 minuten in de oven. Check even met een satéprikker of ‘ie al gaar is.

Laat de Valentijnsbrownies goed afkoelen en steek er dan pas harten uit met het vormpje (of snijd de brownie in stukken). Bestrijk de brownieharten met een laagje kersenjam. Rol de fondant uit tot een dunne plak (tip: strooi wat poedersuiker op je aanrecht om te voorkomen dat de fondant eraan vastplakt), zet de hartjesvorm erop (niet doordrukken!) en snijd ruim om de vorm heen een groot hart uit. Houd ongeveer 2 cm aan voor de rand. Leg de fondant over het browniehart en druk lichtjes aan. Vouw de rand netjes weg onder de onderkant van de brownie.

Als alle brownieharten zijn ingepakt met fondant, kun je gaan versieren met stiften, parels of andere leuke dingen. Leef je uit! Serveer direct of bewaar de Valentijnsbrownies in een schaaltje dat je afdekt met plastic folie. Zo voorkom je dat de rolfondant uitdroogt.

Eet smakelijk en heb een heerlijke Valentijnsdag!Brownie hart

 



1 thought on “Brownieharten voor Valentijnsdag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.