Zelf chocoladepasta maken

Zelf chocoladepasta maken

Vergeet Nutella en Duo Penotti; de lekkerste chocoladepasta maak je gewoon zelf! Zelf chocopasta maken is helemaal niet moeilijk. Bovendien smaakt het veel beter dan de fabriekspotjes uit de winkel. 

Met het Choc Check chocopasta recept kun je alle kanten op. Witte chocopasta, bruine chocopasta of een mix, het kan allemaal! Wil je het nog lekkerder maken, kijk dan even bij de variatietips onderaan het recept.

 

Hoe maak je chocoladepasta?

Als je zelf chocoladepasta maken gaat, kun je restjes chocola gebruiken. Fijn als je bijvoorbeeld chocoladeletters, paaseitjes of gewoon oude plakken chocola in de kast hebt liggen. Maar je kunt natuurlijk ook een gloednieuwe chocoladereep nemen. Gebruik bij voorkeur chocolade van goede kwaliteit, die smelt goed en geeft een krachtige smaak aan je zelfgemaakte chocoladepasta.

 

Chocoladepasta recept

Het recept voor deze chocoladepasta is voldoende voor 1 grote, 2 gemiddelde of 3 kleinere potten.

Heerlijk om zelf op je croissantje te smeren, maar ook leuk als cadeautje voor de juf of meester, Moederdag of Sinterklaas!

Wil je liever niet zoveel chocoladepasta maken, dan halveer je gewoon de ingrediënten.

 

 

Wat je nodig hebt voor je zelfgemaakte chocopasta:

  • 300 gram chocolade
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram roomboter
  • 300 ml gecondenseerde melk
  • Schone wekpotten of lege jampotjes

Verwarm de melk met de suiker. Houd de pan op een laag vuur en blijf hierbij goed roeren, want gecondenseerde melk brandt erg snel aan. Voeg de chocolade toe en blijf goed roeren totdat alles gesmolten is. Voeg nu de roomboter toe en roer tot de boter goed is opgenomen in het chocolademengsel. Giet de chocoladepasta in de potten en laat afkoelen. Klaar is je home made chocopasta!

 

Zelfgemaakte chocoladepasta bewaren

Als je de chocopasta een poosje niet gebruikt (stel, je eet alleen in het weekend een boterham met chocoladepasta), bewaar het potje dan in de koelkast. Hierdoor wordt de chocopasta wel wat harder en is hij dus minder goed smeerbaar. Haal het potje ongeveer een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat de chocoladepasta weer op kamertemperatuur komt. Gebruik je de chocopasta dagelijks – of in ieder geval regelmatig, zet hem dan gewoon in je keukenkastje. Geen idee hoe lang je hem dan kunt bewaren, want hier was het eerste potje na een dag of tien al leeg. Twee weken zal dus in ieder geval geen probleem zijn 😉

 

Chocoladepasta variatietips

Het bovenstaande chocoladepasta recept kun je natuurlijk gewoon in één smaak maken. Wij hebben het recept echter in tweeën gedeeld: de ene helft maakten we met witte chocolade, de andere helft met pure chocolade. Het resultaat: een potje witte chocopasta, een potje bruine, en een potje ‘duo’. De chocoladepasta’s zijn ontzettend lekker geworden! De witte variant is bij ons favoriet, hoewel die met pure chocolade ook niet verkeerd is. In de witte chocopasta proef je iets meer de karamelachtige smaak van de gecondenseerde melk. De bruine pasta is juist weer veel krachtiger en iets minder zoet.

Andere variatietips:

  • Voeg aan het einde een klein beetje walnoot-of hazelnootolie aan de pasta toe. Lekker!
  • Zin in chocoladepasta met een koffiesmaakje? Roer wat koffiepoeder door de warme gecondenseerde melk.
  • Een handje fijngehakte pinda’s door de chocolade levert je een potje heerlijke Snickers-pasta op.

Heb jij nog andere chocopasta-tips? Laat het ons weten!

 

 

Save

Save

Save



4 thoughts on “Zelf chocoladepasta maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.