Vakbeurs Foodspecialiteiten – what’s new op chocoladegebied?

Vakbeurs Foodspecialiteiten – what’s new op chocoladegebied?

Op de dag dat Tony’s Chocolonely aankondigde naar de beurs te gaan (haha), ging ik ook naar de beurs. De Vakbeurs Foodspecialiteiten, om eens te kijken of er nog iets nieuws was op het gebied van chocolade. Tja, als Choc Checker moet je natuurlijk een beetje bijblijven… Op de beurs bleek maar weer eens wat een kaaskoppen wij Nederlanders zijn. Het ene kaasplein na het andere! Ook de worst-, noten- en zuidvruchtenleveranciers waren heel goed vertegenwoordigd. De chocolade was veruit in de minderheid. Blijkbaar zijn de delicatessenwinkels en de horeca toch wat meer gericht op andere specialiteiten.

Maar de chocolade-stands die er waren, heb ik natuurlijk allemaal even bezocht. HagelpastaEr waren een paar nieuwe choco-producten, althans, ik kende ze nog niet. Zo trof ik Henk Kramer (alias ‘Opa Henk’), de uitvinder van Hey Hagelpasta, de nieuwe chocopasta-hagelsla-in-één. Ik mocht een potje meenemen om thuis te proeven. Je kon ook een chocolademassage winnen (kan nog steeds, check de Hey-site!), wat ik persoonlijk dan weer zonde vind van de chocolade. Maar dat ter zijde. De hagelpasta bevalt goed hoor, opa Henk!

Briks chocolade wijnChocolade voor bij de wijn

Ook nieuw: Brix, een blok chocolade voor bij de wijn. De blokken hebben verschillende cacaopercentages en op de verpakking staat aangegeven met welke wijn je de chocolade het beste kunt combineren. De bedoeling is dat je met een groot mes steeds wat stukjes van het blok afschaaft of afbreekt. Leuk om aan tafel te doen als je gasten hebt. Schijnt erg goed aan te slaan bij wijnliefhebbers, want wijn ‘pairing’ met chocolade is tegenwoordig helemaal hip.

Chocolade uit Litouwen

Bij Zoetsupply maakte ik kennis met chocolade uit Litouwen. la nayaLa Naya en Naive, twee chocolademerken van chocolademakers die met veel passie werken aan hun producten. Mooie artwork op de verpakkingen, interessante smaakcombinaties, ik ben benieuwd (ik moet ze nog proeven).

Overigens zag ik hier ook trouwringen van chocolade. Erg leuk voor je bruiloft als bedankje voor de gasten! chocoringen

 

Chocolade uit Ecuador

Er was ook fine art chocolate: bij Ecuador’s Fine Taste promootten ze Hoja Verde. Jolanda Groot kent het merk door en door en kon veel vertellen over de soort cacao waarmee ze werken (Arriba Nacional). Hoja Verde maakt Hoja Verdefantastische single origin-chocolade – staat hoog op mijn nog-te-reviewen-lijstje!

Chocolade uit Italië

Even verderop stond Ciao Helena, importeur van Italiaanse chocolade en noga (noga, mensen!!), Ciao Helenawaaronder de bekende merken Venchi en Antica Torroneria Piemontese. Prachtig verpakte chocolaatjes in snoeperige kleurtjes, de een nog lekkerder dan de ander. Wat een leuke stand was dit, en wat is Heleen een enthousiaste en vrolijke onderneemster!

Chocolade uit België

En had ik de Belgen al genoemd? Nou, die weten wat lekker is hoor! Bij Barú richten ze zich vooral op marshmallows met een dikke laag Belgische chocolade, met of zonder extra vulling zoals karamel. Need I say more? Ook de busjes met chocoladepoeder zagen er geweldig uit (vergeten een foto te maken, stom). Je kunt daarmee zelf chocolademelk maken in alle mogelijke smaakcombinaties. Die met pepermunt staat bovenaan mijn verlanglijstje voor de kerst!

Ook uit België: Paschka choco en Choka Kapas, een soort chocoladeroomkaas (de een wat steviger dan de ander) die je bijvoorbeeld op brood of een pannenkoek smeert, maar die je ook heel goed in desserts kunt verwerken. Ik vond de Chocoladekaascombinatie met brood niet echt geslaagd, lijkt me wel superlekker op beschuit of een rijstwafel.

Gauw weer terug naar Nederland. Als afsluiter kocht ik nog een potje pindakaas bij de Pindakaaswinkel. Wat dat in hemelsnaam met chocolade te maken heeft? Het ging om de variant Belgische Karamel Chocolade… Voor de liefhebbers: ze hebben ook een variant met stukjes witte chocolade.

Uiteraard ook even bij wat andere choco-ondernemers geweest, die heerlijke bonbons leveren aan winkels en horeca. De kleurige handgemaakte truffels op de foto bovenaan dit bericht heb ik bij Chocolat Specials geproefd (nou ja, niet allemaal natuurlijk). Zalig! En ook bij Dragee (laatste foto) was het genieten van alle kleurtjes en smaken.

Het was hoe dan ook een lekker dagje. De meeste ondernemers op de beurs -er zijn een paar uitzonderingen-leveren overigens alleen aan (delicatessen)winkels of de horeca. Wil je als consument snoepen van deze lekkernijen, ga dan dus even op zoek in de speciaalzaken bij jou in de buurt, of check de website voor verkooppunten.Dragee chocolade

Save

Save

Save2 thoughts on “Vakbeurs Foodspecialiteiten – what’s new op chocoladegebied?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.