Tony’s FAIR 2018: impact, twijfels en heel goed nieuws!

Tony’s FAIR 2018: impact, twijfels en heel goed nieuws!

Was jij niet bij Tony’s FAIR gisteren? Dan heb je echt iets gemist. Wat een avond…! Het begon al goed, met inspirende talks van Johnny de Mol, Joshua Kissi en Ben Keene. Het hartverscheurende verhaal van ballerina Michaela DePrince had echter de meeste impact. Ik heb me daarna voorgenomen om nooit, nóóit meer te klagen. Oké, dat hield ik ongeveer een uurtje vol, tot we met vijfduizend man door een smalle gang richting de foodtrucks moesten. Maar toch, kippenvel van die vrouw!

Over twijfels en frustraties

Maar de klapper van de avond was toch wel Henk Jan Beltman, oftewel de Chocolate Boss, zoals hij door Johnny werd aangekondigd. Z’n jaarlijkse hoe-doet-Tony’s-het-praatje was dit keer behoorlijk ‘up close & personal’, kan ik wel zeggen. Up close omdat ik toevallig vooraan zat. Personal omdat Henk Jan toegaf dat hij weleens twijfelt. Want het gaat hard met Tony’s Chocolonely. Engeland. USA. Misschien nog wel verder. En is hij wel de juiste man om het bedrijf daarheen te leiden?Tony's FAIR 2018

Frustratie was er ook: zo laat het jaarFAIRslag zien dat de groei afgelopen jaar wat tegenviel: slechts 22% in plaats van de tot nu toe gebruikelijke 50%. En dan de btw-verhoging op al het voedsel! Waarom is een appel duurder dan een reep chocolade? Er zijn weinig CEO’s in de snoepbranche die dit doen, maar Henk Jan pleit voor een suikertaks. Ik zeg: Henk Jan, jij bent precies de juiste Chocolate Boss!

Samen met AH maken we chocolade 100% slaafvrij

Na alle twijfels was het tijd voor de goed nieuws-show. Er werd namelijk bekend gemaakt dat Albert Heijn het goede voorbeeld van Tony’s gaat volgen. AH’s Delicata chocolade wordt vanaf 2019 volgens dezelfde principes gemaakt als de repen van Tony’s Chocolonely. Hiermee wordt de missie ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ naar een hoger niveau getild. Maar eh… je Unique Selling Point delen met de concurrent, is dat niet onverstandig? ‘Business-wise misschien wel,’ geeft Beltman toe. ‘Maar impact-wise is het de enige juiste manier’. Geen speld tussen te krijgen.

Tony’s chocoladefabriek

En dan het laatste nieuwtje: er komt een Tony’s Chocolonely chocoladefabriek! Een themapark compleet met achtbaan, dames en heren! De chocoladefabriek komt in Pakhuis De Vrede, op de grens van Amsterdam en Zaanstad. Je kunt er zien hoe chocolade wordt geproduceerd, zelf je eigen Tony’s reep maken, lekker snoepen en natuurlijk alles te weten komen over Tony’s missie. Nog wel even geduld aub; naar alle waarschijnlijkheid opent het themapark pas over drie jaar zijn deuren. Geeft niks, voorpret is ook leuk.

Na alle praatjes kon iedereen zijn hart ophalen aan de choco-games en lekker eten. En natuurlijk verder feesten op de muziek. Ik geloof dat ik ‘Oh what a night’ nog voorbij heb horen komen. Heel toepasselijk.

Volgend jaar is er weer een Tony’s FAIR. Don’t miss it!

chocoladefabriek Tony's

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.