Chocolade-karameltaart (no-bake)

Chocolade-karameltaart (no-bake)

Er was er een jarig, hoera hoera. Een goed excuus om een lekkere chocolade-karameltaart te maken en het recept te delen op onze chocolade blog. De taart hoeft niet in de oven en is dus lekker snel klaar. Staat tegenover dat het één grote calorieënbom is, maar ach… you only live once.

Chocoladetaart met gezouten karamel

Deze chocolade-karameltaart is de perfecte traktatie voor chocoholics. Onder de dikke, knapperige laag chocolade schuilt een al even royale laag romige, lichtgezouten karamel. De bodem van crunchy koekkruimels maakt deze smultaart helemaal af. Dit recept is bovendien erg geschikt om restjes chocolade en oude biscuitjes op te maken.

De no-bake chocolade-karameltaart lijkt verdacht veel op een millionaire shortbread. Het verschil is dat we een kruimelbodem gebruiken, zodat hij niet in de oven hoeft. Sneller klaar dus.

Waarschuwing vooraf: de taart is machtig. En met machtig bedoelen we: baksteen. Snijd hem dus vooral in kleine punten. Je kunt de taart vrij lang (een paar dagen) bewaren in de koelkast, dus het is sowieso geen probleem als hij niet meteen op gaat.

Haal de taart voor het serveren uit de koeling en laat hem een half uurtje op kamertemperatuur komen. Je kunt er dan makkelijker punten van snijden. De karamel krijgt bovendien meer smaak als hij wat minder koud is, en de chocolade smelt ook wat sneller in je mond.

Chocolade-karameltaart Recept

Benodigdheden:

Voor de bodem:

  • 250 gram biscuitjes
  • 150 gram boter

Voor de karamel:

  • 300 gram suiker
  • 100 ml water
  • 120 ml slagroom
  • Beetje (zee)zout naar smaak

Voor de chocoladelaag:

  • 200  – 250 gram chocolade (het is maar net hoe dik je de chocoladelaag wil), puur en/of melk
  • 20 ml slagroom

Ter garnering:

  • Handje walnoten of pecannoten (optioneel)
  • Pooedersuiker

Verder nodig:

  • 1 ingevette taartvorm (mag ook een springvorm zijn), doorsnede ongeveer 26 cm
  • 1 deegroller en een plastic zakje

Hoe maak je de chocolade-karameltaart?

Het recept voor de chocolade-karameltaart is hartstikke simpel. Laat je niet afschrikken door de karamel, dat is ook voor beginners goed te doen. Je maakt de taart als volgt:

De bodem

Smelt de boter op een zacht vuur. Doe ondertussen de biscuitjes in het zakje, knoop of zip dicht en rol met de deegroller totdat alles verkruimeld is. Roer de koekkruimels door de boter. Spreid dit mengsel uit in de vorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast.

 

Karamel maken

Maak nu de karamel. Verwarm het water met de suiker tot deze bruin verkleurt (niet roeren!). Dat duurt even, maar blijf erbij want als hij eenmaal gaat kleuren, kan hij snel verbranden.

Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe. Dit bruist erg, dus pas op! Zet de pan weer op het vuur en roer met een houten lepel gedurende een minuut of twee totdat de saus mooi egaal is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor totdat alles goed is opgenomen. Voeg nu wat zout naar smaak toe. Niet teveel, niet te weinig. Voorzichtig even proeven, de karamel is heet!

Laat de karamel nu wat afkoelen en opstijven. Als je hem direct op de bodem giet, wordt de dunne karamel namelijk meteen opgezogen door de kruimels en dan heb je dus geen vulling. Roer en wacht totdat de karamel de consistentie heeft van vloeibare honing. Giet de karamel dan op de taartbodem en laat verder afkoelen en opstijven in de koelkast.

 

 

 

 

 

 

De chocoladelaag

Smelt de chocolade au-bain-marie (dus in een kom boven een pan heet water). Voeg eventueel wat slagroom toe om de massa wat vloeibaarder te maken. Giet de chocolade over de karamel, laat wat afkoelen en garneer eventueel met wat pecannoten of walnoten. Zet de taart terug in de koelkast totdat de chocolade weer hard geworden is.

 

Haal de taart een half uurtje voor het serveren uit de koelkast. Zo is de chocoladelaag makkelijker te snijden. Strooi voor het opdienen nog wat poedersuiker over de chocoladelaag.

Eet smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *