Cacaomuseum (Amsterdam)

Cacaomuseum (Amsterdam)

Raar maar waar: Amsterdam, zo’n beetje de grootste cacaohaven ter wereld, heeft nog altijd geen chocolademuseum. Geruchten over een groot, pretparkachtig museum zijn er genoeg, maar daar blijft het bij. Of liever gezegd: bleef het bij, want sinds kort is er het cacaomuseum.

Het cacaomuseum, een initiatief van Henkjan Laats, is gehuisvest aan de sfeervolle Czaar Peterstraat in een prachtig oud pand. Verwacht geen uitgebreide exposities in enorme zalen: het cacaomuseum is klein maar fijn.

Het eerste dat opvalt als je binnenkomt, zijn de muurschilderingen. Ze zijn gemaakt met chocoladeverf, een specialiteit van Laura Reiman. Schilderen met chocolade, kan dat? Ja dus! De chocoladeschilderijen van de continenten zien er prachtig uit.

Onder ieder werelddeel vind je voorbeelden van chocoladerepen die in dat gebied zijn geproduceerd. Zo krijg je een goede indruk van de diversiteit. Ook Europa is vertegenwoordigd, want hoewel hier geen cacaobomen groeien, wordt er natuurlijk wel chocolade gemaakt van de geïmporteerde cacaobonen.

Uiteraard kun je in het museum ook echte cacaobonen zien en een aantal werktuigen waarmee chocolade werd gemaakt. In het souterrain van het museum staat een kast vol nostalgische cacaoblikken. Tjoklat, Droste, leuke spulletjes met een hoog ‘hé, die had mijn oma ook!’-gehalte.

 

Het museum heeft ook een winkeltje. Hier verkopen ze geen Milka, Mars of M&M’s, maar de minder bekende chocolademerken uit alle werelddelen. Exotische repen uit Vietnam, India en Grenada, om maar eens wat te noemen. Chocolade met prachtige wikkels en intense smaken. Henkjan laat verschillende chocoladesoorten proeven en weet alles te vertellen over de herkomst van de producten.

Wie niet genoeg heeft aan chocoladerepen, kan hier trouwens ook nog t-shirts, chocoladebier, chocoladekaas of chocolade-azijn inslaan.

Het cacaomuseum laat het niet bij exposities en een giftshop alleen, maar organiseert ook chocolade-evenementen, zoals schilderen met chocolade, chocoladediners, chocolade maken en labels ontwerpen. Liever een chocoladetour door Amsterdam of een ander cacao-evenement op maat? Henkjan regelt het graag voor je.

Al met al een bijzonder leerzame ervaring. Dit kleine en gezellige museum gaat niet over de massa-geproduceerde bulkchocolade die je in de supermarkt vindt, maar focust vooral op de chocolade die met veel liefde en vakmanschap wordt gemaakt van cacaobonen met een hoge kwaliteit. ‘Bean to bar’, ‘fine art’, en ‘craft’ chocolade zijn termen die ze hiervoor in de chocoladewereld gebruiken. In gewone chocoholic-taal betekent dat: bijzondere, originele en vooral heel erg lekkere chocola. Ga proeven en kijken en laat je verrassen!

Cacaomuseum
Czaar Peterstraat 175 Amsterdam
Entree: gratis
Openingstijden: zie website

 

 

Save

Save

Save

Save

Save



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *