De beste chocoladeletter van 2017

De beste chocoladeletter van 2017

Jawel, de Sint komt vandaag aan in het land. En dat is meteen het startsein voor de Choc Check chocoladeletter smaaktest! Welke chocoladeletter is het lekkerst? Omdat we onmogelijk alle letters kunnen testen, beperken we ons tot de ‘speciale’ smaken. Niet alleen de letters van pure, melk- of witte chocolade dus, maar die met een speciale toevoeging. Ook daarin is de keuze enorm. En aangezien we zonder al teveel extra kilo’s de kerst willen halen, hebben we uiteindelijk vijf verschillende letters gekozen om te proeven:lekkerste chocoladeletters 2017

  • Knetterletters van het merk Favorina (Lidl) in de smaken melk en wit;
  • Wit speculaas-amandel, van Delicata (Albert Heijn);
  • Krokante Karamel & Zeezout (Verkade, limited edition);
  • Melk marsepein, van Tony’s Chocolonely.

Ik geef toe, het is appels met peren vergelijken, want een witte chocolade smaakt al heel anders dan melk, en dan zitten er ook nog verschillende toevoegingen in. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken! Vol enthousiasme beginnen mijn mede-Choc Checkers en ik aan de chocoladeletter smaaktest.

De mooiste chocoladeletter

beste chocoladeletterHet oog wil ook wat, en dus kijken we eerst even welke chocoladeletter de mooiste is. Bij het uitpakken blijkt dat niet alle letters helemaal goed uit de strijd zijn gekomen. De meeste komen in twee of meer stukken uit het doosje (en nee, ik heb ze niet laten vallen). Alleen die van Verkade is nog helemaal gaaf. De letter van Delicata (wit speculaas amandel) ziet er op het eerste gezicht niet zo heel smakelijk uit. De amandelstukjes schemeren door de witte chocolade heen, wat een schimmelachtig effect geeft. De knetterletter van melkchocolade is vrij kleverig. De mooiste chocoladeletter is die van Tony’s Chocolonely: het is eigenlijk een ‘gewone’ reep met in het midden een S-vorm. Handig, want hierdoor is ‘ie meteen ook minder kwetsbaar. Leuk extraatje: de wikkel van Tony’s Chocolonely-letter is van binnen bedrukt met een grappig Ganzenbordspelletje, dus die kun je hergebruiken.

De lekkerste chocoladeletter van 2017

Maar dan nu toch echt de uitslag van de chocoladeletter smaaktest! De jury was daar nog lang over aan het twisten. De een hield niet van knettersuiker, de ander juist weer wel. Choc Checker 1 was fan van wit, Choc lekkerste chocoladeletterChecker 2 juist niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch waren we het ook over een hoop dingen eens. Over het algemeen waren dit de bevindingen:

  • Verkade’s chocoladeletter Krokante Karamel Zeezout was te zout. Wel was ‘ie het meest crunchy van alle letters. Met iets minder zout was deze letter perfect geweest.
  • Wit Speculaas Amandel van Delicata smaakte niet naar speculaas.
  • Tony’s Chocolonely met marsepein was veel te zoet. In pure chocolade (die wat minder zoet is dan melk) is de marsepein misschien lekkerder.
  • De knetterletters van Favorina waren alleen favoriet bij de jongste Choc Checker. De rest vond dat geknetter in de mond maar storend. De melkchocolade smaakt een beetje naar karton, de witte variant is iets beter.

De beste chocoladeletter

En dan is het nu tijd voor de winnaar! De beste chocoladeletter van deze vijf is geworden……(tromgeroffel)…….

Wit Speculaas Amandel van Delicata. Oké, hij is misschien niet de mooiste, maar wel de lekkerste chocoladeletter van de vijf. De chocolade is romig en niet te zoet. Beste chocoladeletterSpeculaas proeven we niet, maar de vulling lijkt qua structuur en smaak op gewone koekkruimels. De amandelen geven een crunchy-effect en zorgen voor een gekaramelliseerde-nootjes-smaak. Al met al een hele lekkere chocoladeletter, doe die nog maar een keer in mijn schoentje, Sint!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.