Bean to Bar chocolade

Bean to Bar chocolade

Het kan je als chocoholic niet ontgaan zijn: steeds vaker komt de term bean to bar chocolade voorbij. Vaak gaat het dan om onbekende merken die ook wat prijziger zijn dan de standaard chocoladereep. Maar wat betekent Bean to bar eigenlijk, en wat is het verschil met ‘gewone’ chocola?

Wat is bean to bar?

Bean to bar betekent letterlijk ‘boon tot reep’. De term geeft aan dat de chocolademaker het hele proces, van vers geplukte cacaoboon tot het uiteindelijke product dat in de winkel ligt, in eigen handen heeft. We hebben het dus over kleine ondernemers die zich met hart en ziel inspannen om de beste, lekkerste en zuiverste ambachtelijke chocolade te produceren.

Wat is het verschil tussen bean to bar en fabriekschocolade?

De gangbare (lees: goedkope) chocolade wordt gemaakt door verschillende spelers: grote chocoladefabrieken branden en malen de cacaobonen, waarbij de prijs meestal een grotere rol speelt dan de herkomst of smaak. Dit product wordt geleverd aan verschillende chocolatiers, die de chocolade omsmelten, er ingrediënten aan toevoegen en er repen en bonbons van maken.

Bij de productie van bean to bar chocola is de chocolademaker bij alle stadia betrokken. Hij (of zij natuurlijk) kiest de lekkerste cacaosoort uit, heeft contact met de cacaoplantage, roostert en maalt de bonen, voegt suiker en cacaoboter toe en smelt de chocolade om tot het eindproduct. Het resultaat: een chocoladereep met een unieke smaak, die meestal in een kleine oplage verkocht wordt. Dit verklaart meteen het prijsverschil met de fabriekschocolade die meestal gemaakt is van goedkopere cacaosoorten en in bulk wordt geproduceerd.

Kenmerken van bean to bar chocolade

Afgezien van het productieproces, zijn er nog meer kenmerken waar de meeste bean to bar chocoladerepen aan voldoen:

  • De cacao is van zeer goede kwaliteit, wordt meestal niet gemengd met andere cacaosoorten en heeft daardoor een specifieke en uitgesproken smaak.
  • De chocolade is puur en intens omdat er naast wat suiker en een beetje cacaoboter meestal weinig andere smaakstoffen (zoals vanille, extra suiker of andere vetsoorten) aan zijn toegevoegd.
  • De chocolademaker heeft vaak een directe en goede band met de cacaoboeren. Door de directe handel krijgen de boeren meestal ook een eerlijke prijs voor hun cacao.

De smaak van bean to bar chocolade

Nog nooit bean to bar geproefd? Dan kan het zijn dat je aan deze chocola moet wennen. Je smaakpapillen (nou ja, die van de Choc Checkers in ieder geval) zijn jarenlang blootgesteld aan fabriekschocolade die boordevol suiker, geur- en smaakstoffen zit. Aan een bean to bar reep is vaak alleen wat suiker toegevoegd. Je proeft dus volop de cacaoboon, die – afhankelijk van de herkomst- een hele zware of juist fruitige smaak kan hebben. De chocolade heeft voor je gevoel misschien ook een andere structuur en is meestal minder zoet dan je gewend bent. Heb je de specifieke smaak van bean to bar chocolade een paar keer geproefd, dan ben je meestal verkocht.

Misverstanden over bean to bar chocolade

Bean to bar chocolade is niet per se rauwe chocolade. Ook hoeft bean to bar chocola niet altijd extra puur te zijn. De term bean to bar zegt niets over de receptuur, meer over de manier waarop het product tot stand is gekomen. Je denkt misschien dat bean to bar een nieuwe trend is in chocoland. Dat is niet zo, er zijn wereldwijd ongelooflijk veel bean to bar chocolademerken. In Nederland zie je ze alleen (nog) niet zoveel in de grote winkels liggen. De meeste biologische winkels en Wereldwinkels hebben wel bean to bar chocolade in het assortiment. Verder is deze ambachtelijke chocolade uitstekend op internet verkrijgbaar, en ook bij chocoladebeurzen kom je veel bean to bar bedrijfjes tegen. Proeven, want bean to bar chocolade is heel, héél erg lekker!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *