Origin Chocolate Event, Amsterdam

Origin Chocolate Event, Amsterdam

‘Hét evenement voor de echte chocoladeliefhebber’, was het motto van het Origin Chocolate Event in Amsterdam. Je begrijpt, ik voelde me direct aangesproken. Het was de zevende editie van dit chocoladefestival, waarvan ik de eerste zes op een of andere manier gemist heb. Not this time! Klokslag 10 uur stond ik op de stoep van het statige Koninklijke Instituut voor de Tropen, waar dit evenement werd gehouden.

Origin Chocolate Event 2017Fine flavour-chocolade

Op het Origin Chocolate Event draait het puur om ‘fine flavour’ chocolade; producten die gemaakt zijn van cacao met een uitzonderlijke kwaliteit. Hier vind je geen bulkchocolade van de grote merken, maar bean to bar-chocolades die gemaakt worden door kleinschalige, gepassioneerde chocolademakers. Het zijn bedrijfjes die veelal werken met het ‘direct trade’-principe: een rechtstreekse en persoonlijke samenwerking met de cacaoboeren, waardoor deze er meer geld aan overhouden dan bij Fairtrade het geval is. Eerlijke chocolade dus, en ook nog eens hartstikke lekker.

Workshops, lezingen en pairings

Verder zijn er workshops, lezingen en presentaties. Teveel om allemaal bij te wonen, dus moest ik kiezen. Het werd een praatje van Macao Movement, over Do It Yourself chocolade. De kit waarmee je thuis chocolade kan maken, ging natuurlijk mee naar huis. De presentatie van Jack Steijn, over Origin Chocolate from West Afrika was een eye-opener. West Afrika levert voornamelijk bulkcacao van middelmatige kwaliteit. Jack liet ons echter wat samples proeven van West-Afrikaanse cacao die heel bijzonder waren.

Tussendoor kon je nog naar verschillende ‘pairings’, het combineren van chocolade met bijvoorbeeld koffie, thee of sterke drank. De ‘chocolate and honey’-pairing was erg interessant, de combinatie van de verschillende soorten honing en chocolades levert soms een heel verrassend effect op.

Drinking Chocolate Contest

Dit jaar was er ook veel aandacht voor chocolademelk, maar dan gemaakt van origine chocolade. Er waren vijf soorten om te proeven, en het publiek mocht de lekkerste kiezen. Kwestie van ‘meeste stemmen gelden’. Uiteindelijk won de chocoladedrank van Krak Chocolade. Origin Chocolate Event drinking chocolate contestTerecht, want die vond ik ook veruit de lekkerste!

Chocolademarkt

Verder was deze choco-junkie voornamelijk te vinden in de centrale hal. Hier was de chocolademarkt waar je de meest bijzondere chocoladerepen kon proeven en kopen. Er lagen veel bekende merken, zoals Pump Street Bakery, Marou en Hoja Verde. Maar ik zag ook veel (voor mij) nieuwe namen. En het leukste van alles: veel van de chocolademakers waren zelf ook aanwezig. Stond ik zomaar een praatje te maken met Mark Schimmel van Krak Chocolade, chocolatier Ralph Hagen en Bob & Iris van Solkiki en Arend van der Horst van Brick of Raw Chocolate! Heel Origin Chocolate Event 2017inspirerend, hoe deze enthousiaste chocolademakers praten over hun eigen, maar opvallend genoeg ook over elkaars producten. Fijne sfeer, leuke mensen en heerlijke chocolade. Ik had me voorgenomen om me in te houden, maar ging toch weer met een tas (en maag) vol bijzondere chocoladerepen naar huis.

Aanrader, dit evenement! Houd de Choc Check kalender (Choc Events) in de gaten voor de volgende editie.

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.