Vegan chocolade: puur, maar ook in melk en wit

Vegan chocolade: puur, maar ook in melk en wit

Chocogrootmacht Barry Callebaut heeft weer een nieuwtje: het bedrijf kondigde van de week aan dat ze veganistische melkchocolade op de markt brengt. ‘M_lk Chocolate’ is de werktitel en de reep komt pas in 2021, dus dat duurt nog even. Nou lijkt het door dat persbericht misschien net of het gaat om een nieuwe uitvinding. Maar dat is niet zo. Vegan chocolade bestaat namelijk al lang. Ook in de varianten melk en wit.

Wat is vegan chocolade?

Vegan oftewel veganistische chocolade bevat geen dierlijke producten. Er mag dus geen boter, room en melk(poeder) inzitten. Maar dan ben je er nog niet: er zijn nog veel meer ingrediënten die niet in vegan chocolade thuishoren, zoals:

  • Weipoeder, lactose en caseïne, deze stoffen zijn afgeleid van melk;
  • Gelatine (wordt gemaakt van runderbotten);
  • Honing en bijenpollen;
  • Eipoeder;
  • De E-nummers 120 en 904 (karmijn en schellak, gemaakt van luizen!) en 901 (bijenwas).

Allemaal niet-vegan, maar ze kunnen wel verstopt zitten in chocolade, bijvoorbeeld in de vorm van stukjes koek, marshmallows of andere toppings, of als kleurstof of glansmiddel.

Pure chocolade is meestal vegan (maar niet altijd!)

Tot voor kort waren veganisten aangewezen op pure chocolade zonder poespas. Ook dan is het trouwens nog oppassen geblazen, want er zijn ook chocolademakers die doodleuk toch nog melkpoeder of andere dierlijke producten in hun pure chocolade stoppen. Het blijft dus altijd verstandig om even het ingrediëntenlijstje op de wikkel te checken.

Vegan melkchocolade en vegan witte chocolade

Tegenwoordig is de keuze aan veganistische chocolade een stuk ruimer. Je kunt nu zelfs vegan melkchocolade en vegan witte chocolade krijgen. Daarin zijn de dierlijke producten ingeruild voor plantaardige producten. Vooral rijstpoeder wordt vaak gebruikt als vervanger voor gewone melkpoeder. En aan veel repen is hazelnootpasta (ik neem aan dat daar dan ook geen melkpoeder inzit) of kokos toegevoegd. Maar er schijnt ook vegan melk/witte chocolade op basis van sojapoeder te zijn.

Waar koop je vegan melkchocolade?

Vegan chocolade in de smaken melk en wit ligt (nog) niet of nauwelijks in de supermarkt. Zelfs in het schap met dieetvoeding, waar wel veel suikervrije chocolade ligt, is niks te vinden. Bij de health-winkels en de biologische supermarkten maak je meer kans. Zo vond ik bij Holland & Barrett een ‘dairy free milk chocolate’ reep van So Free. De Groene Winkel had zelfs drie soorten veganistische chocolade in melk en wit, waarvan één ook nog een rauwe chocoladereep was (Love Chock).

Op de site Vegan Wiki vind je trouwens een uitgebreid overzicht van vegan chocoladerepen, inclusief verkooppunten.

Bijzondere veganistische chocolade

Voor een uitgebreidere (en lekkerdere) collectie veganistische chocolade moet je toch echt opschalen naar de niet-alledaagse merken. In de bean to bar-chocoladewereld is vegan chocolate al jaren heel gewoon, ook in melk en wit. Neem bijvoorbeeld de Engelse chocolademakers Solkiki, die een geweldige witte vegan chocoladereep met pinda- en koffiesmaak in hun collectie hebben. Bij een chocoladespeciaalzaak kunnen ze je uitgebreid adviseren over vegan bean to bar-chocolade. En ook in de online chocoladewinkels is bean to bar vegan chocolade goed verkrijgbaar, zowel in puur als melk/wit.

Hoe lekker is vegan chocolate?

De meeste vegan chocoladerepen in melk/wit die ik hier in de plaatselijke winkels heb gekocht (iChoc, So Free, Bonvita) vond ik nou niet echt top. Te kleverig, te zoet en vrij smakeloos. Doe me dan maar een goede pure chocolade! Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de vegan M_lk Chocolate van Barry_Callebaut wordt. Volgens het nieuwsbericht zorgt ‘een ingrediënt van natuurlijke oorsprong, afkomstig van een unieke wortel’ voor een romige smaak en textuur. Nou vond ik hun vorige ‘uitvinding’ Ruby Chocolate nogal tegenvallen, dus ik sta vooralsnog niet te juichen.

Welke vegan chocolade is jouw favoriet? Melk, wit of toch iets puurs?

vegan melkchocolade


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.