Chocoladenieuws van de Horecava (2018)

Chocoladenieuws van de Horecava (2018)

Wat deed jij in hemelsnaam op de Horecavakbeurs, chocoladebloggertje?
Nou gewoon, even checken of ze nog nieuwe chocoladedingetjes hadden.
En, nog wat leuks gezien?
Zeker! Wat dacht je van chocoladefrietjes, een hapje koffie, of een boterham met Hagelswag? Ik ga het je allemaal uitleggen.

Chocoladefrietjes en Chic ShakesChocoladefrietjes Dobla

Dobla, je kent als consument hun naam misschien niet, maar dit bedrijf maakt al jarenlang de prachtigste chocoladecreaties. Ze hebben een chocoladewinkel in Alkmaar, maar daarnaast worden hun chocoladeproducten over de hele wereld verkocht aan horecabedrijven. Dobla speelt in op de trends ‘back to classics’ en ‘Insta-food’. Oude vertrouwde fastfood snacks hebben ze dan ook in een nieuw en fotogeniek (chocolade)jasje gestoken. Ik werd getrakteerd op een tray die zo uit fast choc experience Doblade snackbar leek te komen: een zakje (chocolade)frietjes, ChicShake (een chique milkshake), Sundae-ijsje (yoghurt-softijs in chocoladebakje), donut en chocolate chip cookie. De frietjes leken zo echt! Gemaakt van Belgische witte chocolade, heel knap gedaan. Er zat zelfs een soort sausje op: ‘mayo’ en ‘satésaus’, ook lekker. De fraaie Chic Shake bestond uit een luchtige mousse, compleet met chocolade-aardbei, chocoladerietje en een toefje suikerspin bovenop om het helemaal af te maken. Op de cappuchino lagen mini-chocoladelettertjes en ook de donut en choc chip cookie waren mooi versierd met Dobla-chocolade. Kwestie van tijd voordat je een chocoladefrietje kunt bestellen bij je favoriete horecazaak. Laat even weten waar jij hem hebt gegeten!

Hagelswag: chocoladehagelslag, maar dan andersHagelswag

Chocolade op brood is een typisch Nederlands dingetje. De jongens van Hagelswag vonden het tijd om deze traditie te delen met de rest van de wereld, maar dan wel met allure. Hagelslag die dus net even wat chiquer en lekkerder is dan de cacaofantasie die je in de supermarkt koopt. De fraaie flessen Hagelswag (‘a high quality chocolate to add some swag to your bread, granola, pancakes, oatmeal and yoghurt’) bevatten brokjes echte fairtrade chocolade. Bij de productie wordt het milieu zoveel mogelijk ontzien en wordt er samengewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Superlekker en sympathiek product! Onder andere verkrijgbaar bij de Bijenkorf, maar check even de Hagelswag site voor andere verkooppunten (of bestel online).

Coffee Pixels eetbare koffieHapje koffie?

Ook gespot, afkomstig uit Letland: Coffee Pixels, een soort chocoladereepje dat stiekem een kop koffie is. What the choc…? Nee, we hebben het hier niet over chocolade-met-koffiesmaak, maar over echte ‘eetbare koffie’. Een reepje van 10 gram staat gelijk aan 1 espresso. Zo kun je je dagelijkse shot cafeïne dus overal mee naar toenemen. Koffie in je jaszak, je schoudertas of in de auto, handig! Nog een pluspunt: volgens de makers komt de cafeïne uit de reep langzamer vrij dan wanneer je een kop koffie drinkt, en blijf je daardoor langer alert. Er zijn twee smaken verkrijgbaar: ‘Edible Coffee Bar milk’ met 33 mg cafeïne en ‘Mind Boostin’ Coffee Bar Cascara’ met 50 mg cafeïne. Ik vond de milk het lekkerst, hij smelt als chocolade (dankzij de cacaoboter), heeft een licht bittertje en iets ziltigs door het snufje Himalayazout. De Mind Boostin’ variant is ook lekker, maar wat zuriger. Vooralsnog alleen online te bestellen, maar wie weet binnenkort ook hier in de winkels/horeca verkrijgbaar.

Hot Chocolate in een eetbare bekerEetbare koffiebeker

Het eetbare ijsbekertje met een chocoladecoating aan de binnenkant kende ik wel, maar dan alleen de versie die geschikt was voor ijs en koude dranken. Bij de stand van Gelita zag ik ook de ‘Chocoppa’, een eetbare beker die geschikt is voor warme dranken tot maar liefst 90 graden! De speciale chocoladecoating smelt dus niet als je er warme chocolademelk of cappuccino in serveert. Handig, want je hebt meteen een lekker koekje bij (nou ja, na) je drankje en bovendien geen afwas. Kom je geheid tegen binnenkort op de terrasjes.

Bakery Institute HorecavaGefermenteerde bonbons

Tot slot nog even naar de stand van Bakery Institute, waar Gerard Blaauw (docent patisserie en chocolaterie) liet zien hoe je lekkere bonbonnetjes maakt. De focus lag hierbij op het populaire thema fermenteren. Chocolade wordt natuurlijk gemaakt van gefermenteerde cacaobonen, en de vulling was onder andere gebaseerd op gefermenteerde amandelen. Erg lekker en leerzaam, mocht je interesse hebben in een cursus chocolaterie (gewoon als hobby, of als carrière-switch), dan kun je bij Gerard en zijn collega’s in Zaandam terecht!gefermenteerde bonbons

 

Al met al weer een prima choco-dagje! Volgend jaar weer, maar dan sla ik thuis het ontbijt dus over… 😉

 3 thoughts on “Chocoladenieuws van de Horecava (2018)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.